#KUHAJ

Svi bi trebali znati pripremiti ovih 14 klasika, donosimo detaljne recepte za kućno kuhanje

 Marko Miscevic/Cropix/
Sastavili smo popis s 14 favorita koje bi trebao znati skuhati svaki strastveni amater u kuhinji

Smatrate li se strastvenim amaterom u kuhinji, 14 klasika s naše liste svakako biste trebali znati pripremiti, no u slučaju da vam je pokoji prošao ispod radara, ne brinite, pripremili smo recepte za svaki od njih. Na našem svevremenskom popisu našli su se tako rižoto, carbonara, pire krumpir, parmigiana, bolognese, slasni pohanci, riba u soli, buzara, klasičan curry, pizza i burgeri, ali i picek s mlincima te sočni biskvit i keksi. Svaki od ovih recepata sa sobom donosi male tajne koje je važno na vrijeme otkriti kako biste pripremu jela doveli do savršenstva, a jednom kada premostite sve zapreke, svi drugi recepti za jela od kojih ste do sada možda bježali, činit će se daleko jednostavnijima.

RIŽOTO

Kako bi vam rižoto baš uvijek ispao kako treba, najvažniji će biti odabir riže, dodatak sira i maslaca te miješanje. U nastavku donosimo čak tri recepta za različite vrste rižota koji bi vam mogli približiti tehniku pripreme ovog svevremenskog klasika.

Rižoto s piletinom i paprikom Nastasje Chiare Petrić

Rižoto s kozicama i škampima chefa Hrvoja Zirojevića

Rižoto s gljivama na francuski

image
Berislava Picek/Cropix/

PIRE KRUMPIR

Omiljeno jelo mnogih još od malih nogu relativno je jednostavno za pripremu, no i kod kuhanja pire krumpira mogle bi vas iznenaditi pogreške kojih možda do sada niste bili svjesni.

Najbolji pire krumpir

image
Istock/

RAGU ALLA BOLOGNESE

Naučili smo kako špageti bolonjez ne postoje već je pravi naziv talijanskog klasika zapravo ragu alla bolognese i poslužuje se uz tagliatelle, a sada je pravo vrijeme i da ovaj svevremenski umak pravilno naučite pripremati kod kuće.

Sve što trebate znati o omiljenom mesnom umaku

image
Luchezar

CARBONARA

Carbonara slovi za jedno od najjednostavnijih jela, ali i jedno od onih koje je najlakše upropastiti. Za početak, pobrinite se da koristite svježa jaja i pripremite se na miješanje koje će vas od tek nekoliko sastojaka dovesti do neodoljivog svilenkastog umaka.

Carbonara po receptu chefa Matije Bogdana

image
Wekwek

POHANO MESO

Pohance najviše volimo sočne iznutra, s hrskavim tankim omotačem izvana. Upravo takve najteže je napraviti, a kako biste baš uvijek postigli savršen omjer, bacite se na proučavanje savjeta chefa Palfija. Vjerujte, nakon što isprobate njegov recept, niti jedan drugi više neće biti dovoljno dobar.

Pohanci po receptu chefa Marka Palfija

I još malo savjeta

image
Biljana Blivajs/Cropix/

RIBA U SOLI

Jedan od najjednostavnijih, a ujedno i najučestalijih načina pripreme ribe svakako je onaj u soli. Naučite koji je pravilan omjer bjelanjaka i soli te koliko je uopće potrebno peći ribu pod slanim prekrivačem.

Recept za ribu u soli

image

Riba u soli

BUZARA

Za pripremu najbolje buzare bit će vam potrebno tek nekoliko kvalitetnih sastojaka, a uz upute stručnjaka kao što je chef David Skoko jednostavno jelo podići ćete na još jednu razinu više.

Recept za buzaru chefa Davida Skoke

image
Mihail Boevski

DIZANO TIJESTO I PIZZA

Priprema dizanog tijesta jedna je od najvećih zapreka na putu do omiljenih domaćih kiflica i kruha, krafni, buhtla, različitih rolica i, naravno, pizze. No, jednom kada usavršite pripremu tijesta za pizzu za koje će vam biti potrebno svega nekoliko sastojaka, bit ćete spremni i za nešto kompliciranije pothvate i složenije varijante tijesta. Do tada, donosimo vam savjete za najbolju pizzu u kućnoj radinosti.

Kako napraviti domaću pizzu

image
Neja Markicevic/Cropix/

DOMAĆI BURGERI

U meso za burger ne dodaju se nepotrebni sastojci, pecivo se obavezno tostira, a veliku ulogu igra i odabir umaka. Sve to samo je dio savjeta koje valja ponoviti prije nego što se još jednom upustite u pripremu domaćih burgera, a s nama je najbolje podijelio upravo chef Raul Lajtman.

Kako napraviti najbolje burgere kod kuće

image
Klagyivik

PARMIGIANA

Ljeto samo što nije, a s njim i sezona patlidžana. Pitate li nas, najbolji način za pripremu tih raskošnih ljubičastih plodova upravo je parmigiana, posebice ona po receptu chefice Lidije Bastianich.

Recept za parmigianu po receptu Lidije Bastianich

image
Istock/

CURRY

Jedan od najvećih istočnjačkih klasika svakako je i okusima bogat curry. Iako priprema ovog klasika može biti i jednostavna, s vremena na vrijeme svakako vrijedi ponoviti osnove. Tako je dobro znati kako riječ curry ima čak tri različita značenja te kako se ovo sjajno jelo može pripremiti i s namirnicama koje vam do sada vjerojatno nikada nisu pale na pamet.

Sve o curryju i 5 recepata koja želite isprobati

image
Marko Miscevic/Cropix/

PURICA ILI PICEK S MLINCIMA

​Pri pomisli na svečani nedjeljni ručak na pamet nam odmah pada sočna purica u kombinaciji s masnoćom natopljenim mlincima. Rijetko što se može mjeriti s ovim klasikom pa je tako važno ga pripremiti baš kako treba. U tome bi vam, vjerujemo, itekako mogli pomoći recepti naših poznatih chefova.

Purica s mlincima po receptu Steve Karapandže

Punjeno pile s mlincima po receptu Mate Jankovića

image
Neja Markicevic/Cropix/

NAJSOČNIJI BISKVIT

Osnova velikog broja klasičnih slastica svakako je dobar biskvit. Kako vam ne bi ispao presuh, sirov ili previše zbijen, pratite nekoliko jednostavnih savjeta i uživajte u najukusnijim desertima.

Nekoliko važnih trikova za sočan biskvit

image
Marko Miscevic/Cropix/

KLASIČNI KEKSI

Bez obzira jeste li fan klasičnih keksi s maslacem ili više volite one s komadićima čokolade, činjenica je da kada se zaželite slatkih hrskavaca, odabrat ćete pripremu one klasične i najjednostavnije varijantu. Upravo zato, u nastavku donosimo recept za kekse s maslacem kojima je teško odoljeti, a ovo klasično tijesto uvijek možete nadopuniti dodacima po želji.

Keksi s maslacem

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:33