ULTIMATIVNI VODIČ

Najvažnije adrese na jednom mjestu: Gdje kupiti šunku, janjetinu, a gdje naručiti slastice?

 Berislava Picek/Ivana Nobilo/Marko Miscevic/Cropix/
Sastavili smo najdetaljniji vodič za pravu uskršnju gozbu, od mesnih delicija, preko vina pa sve do omiljenih slastica

Vjerujemo kako posljednje dane pred Uskrs provodite planirajući meni i pripremajući sve potrebno za kuhanje. Od uskršnjeg doručka, koji obavezno uključuje dobru šunku u kruhu, jaja, mladi luk i rotkvice, preko raskošnog ručka u kojem glavnu ulogu igraju sočna pečenja, pa sve do slastica u kojima se uživa sve do kraja dana. Uskrs je dan koji provodimo s obitelji i prijateljima i dobrim zalogajima dodatno podižemo atmosferu. Upravo zato, pripremili smo najdetaljniji vodič koji će vam ovog Uskrsa itekako dobro doći. Na našu listu za kupovinu uvrstili smo najbolje od mesnih delicija, ali i slastica, a na vama je samo da ga spremite na sigurno mjesto i još danas se zaputite u nabavku.

USKRŠNJI DORUČAK

GDJE NABAVITI NAJBOLJU ŠUNKU I DRUGE MESNE DELICIJE?

Dobra šunka u kruhu zvijezda je svakog uskršnjeg doručka, a kako bi vam baš uvijek ispala kako treba, u nastavku najprije ostavljamo recept po kojem je i sami radimo svake godine.

RECEPT ZA ŠUNKU U KRUHU

Trebat će vam:

rolana šunka ili lopatica od 1,5 kg
400 g glatkog brašna
300 g oštrog brašna
kockica svježeg kvasca
2 žličice soli
1 žlica šećera
3 žlice suncokretovog ulja
400 ml mlake vode
1 jaje za premazivanje

Priprema:

Šunku prije svega treba skuhati. Kuhajte ju u velikoj posudi da bude cijelo vrijeme prekrivena vodom. Nakon što voda zakipi, kuhajte ju onoliko dugo koliko je šunka teška - 1 kg mesa - 1 sat kuhanja. Ostavite ju u toj vodi da se ohladi, jer će dobiti na sočnosti. Ohlađenu šunku ocijedite i dobro obrišite papirnatim ubrusom.

Prije samog stavljanja šunke u tijesto skinite mrežicu, ako postoji, i odstranite kožu. Tijesto: u malo mlake vode stavite kvasac i šećer i pustite da se zapjeni. Potrebno je oko 15 minuta. U veću posudu stavite preostale sastojke, dodate zapjenjeni kvasac i umijesite tijesto ručno ili uz pomoć električne miješalice. Tijesto ostavite na toplom mjestu da mu se udvostruči volumen. Dovoljno je sat vremena. Da bi se šunka što bolje priljubila za tijesto, sa svih strana je premažite umućenim jajetom. Uzdignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik debljine 2 cm.

Šunku zarolajte u tijesto i slobodno još malo prstima potapšajte da se što bolje sljubi sa šunkom. Pripazite da spoj tijesta bude na dnu posude kako se prilikom pečenja ne bi rastvorio. Stavite u posudu prekrivenu papirom za pečenje. Pri tome pazite da posuda ne bude prevelika, može biti samo malo veća od šunke, jer će tijesto prilikom pečenja malo narasti, no bitno je da ipak ima neki oblik. Stavite u pećnicu i pecite na 160⁰C oko sat vremena. Nakon toga je kratko izvadite, premažite preostalim umućenim jajetom i pecite dok tijesto ne požuti. Prije serviranja šunku u tijestu ohladite.

image
Dragan Matic/Cropix/Cropix

Kada ste odabrali svoju metodu pripreme, vrijeme je za nabavku. Posljednjih smo nekoliko mjeseci obišli zemlju i pronašli nekoliko sjajnih proizvođača mesnih delicija koji u svojoj ponudi imaju i uskršnje šunke.

Tako svakako preporučujemo da pročitate tekst o Varaždinskim delicijama Ivana Tomaškovića iz Jalkovca pa na popis za kupovinu dodate i njegovu sjajnu špekericu.

NAJSLASNIJE MESNE DELICIJE IZ JALKOVCA

image
Berislava Picek/Cropix/

Pogled bacite i na istarski specijalitet zbog kojeg stotine ljudi svake godine dolazi u Vodnjan, a ako ovog Uskrsa preskačete šunku, ne brinite, i za vas imamo nekoliko dobrih prijedloga.

ISTARSKI SPECIJALITET ZBOG KOJEG SVAKE GODINE U VODNJAN DOLAZI STOTINE LJUDI

image
Danijel Bartolic/ Cropix/Cropix

Tu je ponajbolji istarski pršut koji smo isprobali. Proizvodi se u malom mjestu Kranjci, a cijela priča Mihaela Budaka, koji je sa svojom obitelji u Istri pokrenuo sjajan projekt, svakako je vrijedna divljenja. Ovdje se, naime, bave uzgojem svinja i ratarskih kultura, ali i njihovom preradom, imaju vlastitu klaonicu te konobu.

U ISTARSKOM SELU KOJE TEŠKO MOŽETE NAĆI NA KARTI RADI SE JEDAN OD NAJBOLJIH PRŠUTA U ZEMLJI

image
Matija Djanjesic/Cropix/

Ne zaboravite niti priču o međimurskom mesu iz tiblice o kojem smo pisali u travanjskom broju magazina Dobra hrana i zbog kojeg u malo međimursko mjesto Palovec dolaze čak i gurmani iz susjednih zemalja.

PO NJIHOVO MESO ‘Z TIBLICE DOLAZE IZ SUSJEDNIH ZEMALJA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

A HREN I SVJEŽE POVRĆE?

Kada odaberete komad mesa koji vam se najviše sviđa, razmislite i o kvaliteti povrća koje ćete ponuditi svojoj obitelji i prijateljima za uskršnjim stolom. Nedavno smo objavili priču o obitelji Neduhal i njihovom poljoprivrednom imanju gdje proizvode baš sve što vam ovog Uskrsa, ali i proljeća općenito može zatrebati.

OVDJE PROIZVODE UVJERLJIVO NAJBOLJE POVRĆE U ZAGREBU

image
Biljana Blivajs/Cropix/

U slučaju da na stol želite staviti i dobru salatu, uvijek pravi odabir bit će one koje proizvode Klice Solina. Ako još niste, svakako bacite oko i na naš tekst o razlici između potočarke i bunarke kako biste, na kraju krajeva, znali što zapravo kupujete.

KLICE SOLINA I NJIHOVA POTOČARKA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

GDJE KUPITI HREN?

Na kraju, da bi doručak bio baš kako treba, sve zajedno zaokružite kvalitetnim hrenom. Dobro je zato znati kako se na sjeveru proizvodi najkvalitetniji, a umaci od lubreškog slove za najbolje u zemlji. Kako nastaju i gdje ih pronaći, pročitajte na poveznici u nastavku.

NAJBOLJI HREN UMACI IZ LUDBREGA

image
Ivana Nobilo/Cropix/

NAJBOLJE PINCE U GRADU

Ako se ove godine ipak ne upuštate u pripremu svoje pince, dobre prijedloge za one kupovne potražite u našem vodiču.

KAKO NAPRAVITI PINCU I GDJE KUPITI NAJBOLJU?

image
Marko Miscevic/Cropix

USKRŠNJI RUČAK

PRVO RECEPTI

Kada je pak u pitanju uskršnji ručak, izbor obično pada na slasnu janjetinu s krumpirom ili piletinu s mlincima. Nama su obje opcije više nego drage, ali svojim jelima uvijek volimo dodati i kakav mali zaokret pa se zato ovog Uskrsa okrećemo receptima Marija Mihelja iz zagrebačkog El Tora i radimo, između ostalog, sporo pečenu janjetinu i slasne kotlete u aromatičnoj korici.

JANJETINA NA 5 DRUGAČIJIH NAČINA

image
Marko Miscevic/Cropix/

GDJE KUPITI MESO?

Na pitanje gdje nabaviti najbolje meso, odgovor koji nam se ovih dana (na društvenim mrežama) nameće sam od sebe jest - Lokal market&bar. U maloj specijaliziranoj trgovini na zagrebačkoj Knežiji ovih dana nude rezervaciju janjetine, teletine, domaće patke i pilića te dimljene šunke, a tu su i njihove raskošne plate, jaja i ekološko povrće.

PATKA ILI GUSKA?

Osim janjetine, na stolovima mnogih ovih će se blagdana naći i pokoja ptica. Upravo zato, dobro je znati kako se u Velikom Bukovcu, malom podravskom mjestu u najistočnijem dijelu Varaždinske županije, nalazi najveća farma pataka u Hrvatskoj. Nalazi se u sklopu poljoprivrednog gospodarstva obitelji Orehovec, a osim pataka, uzgajaju još i piliće, pijetlove i guske.

BILI SMO NA NAJVEĆOJ FARMI PATAKA

RECEPT BRANKA OGNJENOVIĆA: Patka punjena mlincima

Patku odvojiti od kosti s leđne strane, poravnati meso i posoliti ga. Mlince kratko prokuhati u slanoj vodi i dobro ocijediti te malo zamastiti. Mlince posložiti na meso, odnosno nadjenuti patku mlincima i zašiti patku uz pomoć kuhinjskog konca. Peći na 180 stupnjeva oko dva i pol sata dok se lijepo ne zarumeni. Patku rezati na ploške da se u presjeku vide mlinci. Poslužiti s dinstanim kupusom ili salatom od kiselog kupusa.

image
Biljana Gaurina/Cropix/Cropix

U slučaju da se nađete u okolici, razmislite i o obilasku adresa na kojima se nude najbolje guske. Mi smo ih pronašli u dvorištu gospođe Dragice Jagić, a zatim kušali na čak četiri različite adrese u okolici Varaždina.

NA OVE ČETIRI ADRESE JELI SMO NAJSLANIJE PATKE

image
Berislava Picek/Cropix/

ŠTO JE SVEČANI RUČAK BEZ MLINACA?

Uz piletinu ili patku, zna se, najbolje se slažu mlinci. Ako i niste previše vješti u pripremi domaćih, a ove godine želite izbjeći one iz supermarketa, ne brinite, pronašli smo adresu na kojoj se mlinci peku na staroj peći, baš kao nekada. Naime, u malom pogonu u Velikoj Rakovici Iva Koletić svaki dan mijesi, valja i na staroj peći peče listove od tankog tijesta. Cijelu priču pročitajte na poveznici u nastavku.

GDJE KUPITI NAJBOLJE MLINCE

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

ŠTO POPITI UZ USKRŠNJE DELICIJE?

Naš suradnik Saša Špiranec otkrio nam je koja se vina najbolje slažu uz omiljene uskršnje delicije. Uz šunku u kruhu tako preporučuje kvalitetan rose, dok će se uz bogati ručak savršeno slagati kaštelanska sorta. Ostatak preporuka Saše Špiranca pročitajte ovdje.

Grabovac, Crveno jezero 2021.

Kvaliteta: 86/100
Cijena: 60 kn

Od sorti syrah, trnjak, vranac, merlot i cabernet sauvignon. Uz uskrsnu šunku, ali i većinu drugih mesnih narezaka, kao i razne vidove finger fooda rosé je jedan od sigurnijih izbora. Mlada ružičasta vina krasi voćnost i svježina te svojevrsna sočnost. Karakteristike koje ih čine privlačnima uz širok raspon jela. Dalmatinska ružičasta vina još dodatno imaju naglašenu voćnost i mekoću, pa su pikantnijim i slanijim narescima još sigurniji par. Rosé obitelji Grabovac je ugodan, živahan i blago kiselkast, ružičasto-crvenkaste boje. Mirisa koji obilježavaju arome nara, jabuke crveni delišes i zelene herbalne note. Okusa koji obilježava voćnost, mala doza CO2 koji dodatno potiče svježinu, vitko tijelo i sočno gorkast finiš.

Vuina, Babica Štafileo 2020.

Kvaliteta: 85/100
Cijena: 60 kn

Uz janjetinu s ražnja idu plavina, mlađi teran, bazični babić, svježije i lakše varijante plavca i merlota. Uz ambicioznije pripremljene kotlete ili but u začinskom bilju idu i ambicioznije i odležanije varijante babića, syraha i slično. Međutim, uz obiteljski uskrsni ručak, koji obiluje svježim salatama i prilozima poput mladog krumpira, bolje je spariti nešto elegantnije, ali s jednakim karakterom, a to bi mogla biti i sorta babica. Babica je kaštelanska sorta koja je za ovakve svrhe upravo idealna. Nijansu svjetlije obojena od drugih dalmatinskih crnih sorti, mekana na nepcu, umjereno intenzivna na nosu. Obično, poput ove, na zrelije voće poput šljiva i višanja. Blažih je tanina, bez stezanja, sočna na finišu, blaga na retrookusu. Prekrasno svakodnevno vino iz zone pristupačnih cijena, koje također nema dugačak životni vijek i idealno ga je potrošiti do treće godine nakon berbe, ali načelno što je mlađe moguće.

image
Shutterstock

SLATKO ZA KRAJ

I dok već siti tražite još samo jedan zalogaj slatkog, onaj koji će na najljepši način zaokružiti sve u čemu ste do sada uživali, dobro je da upravo to bude nešto zbilja posebno. U slučaju da ovog Uskrsa preskačete dugotrajno pečenje i stajanje kraj štednjaka, razmislite o kupovini slastica koje bi mogle osvojiti čak i najizbirljivije za stolom.

MAKOVNJAČA IZ BREAD CLUBA

Nema do dobre makovnjače nakon uskršnjeg ručka, a najbolju u gradu pronašli smo u Bread Clubu. Omjer maka i tijesta ovdje je baš kako treba, a osjećate li se ovih dana posebno motivirani, makovnjaču po receptu ekipe iz Bread Cluba možete napraviti i sami.

RECEPT ZA MAKOVNJAČU IZ BREAD CLUBA

SITNI KOLAČI KAO DOMAĆI

Kada su u pitanju slavlja i ponuda sitnih kremastih i suhih kolači, jedna od omiljenih adresa koje nam odmah padaju na pamet je ona na kojoj se nalazi Pierre slastičarnica. Osim sjajnih slastica koje nude u slastičarnici na zagrebačkoj Ljubljanici, tu su i kolači po narudžbi za posebne prigode, poput primjerice mađarice, mak kocka, bijele pite, linzera i husara. Nude i torte, a tu je i uskršnja ponuda koja uključuje sourdough pincu po cijeni od 80 kuna. U slučaju da se i sami želite upustiti u pripremu kakve posebne slastice, u nastavku ostavljamo recept za čokoladni tart iz slastičarnice Pierre.

KORAK PO KORAK: IMAMO RECEPT ZA BRZ I JEDNOSTAVAN ČOKOLADNI TART

image
Neja Markicevic/Cropix/

ELEGANTNA USKRŠNJA JAJA

Ekipa iz slastičarnice Jolie Petite ne prestaje s iznenađenjima pa su tako ovih dana predstavili i svoje nove uskršnje slastice - elegantno čokoladno uskršnje jaje i tortu s namelakom od mliječne čokolade, tonka ganacheom i pastom od badema. Osim što je kombinacija okusa više nego primamljiva, ove slastice izgledaju zbilja sjajno pa vjerujemo kako bi na uskršnjem stolu mogle ukrasti baš svu pažnju.

JOŠ SLATKIH PRIJEDLOGA

Osim navedenih slastica, svakako razmislite i o odlasku u A Most Unusual Garden po slastice Ivane Čuljak, počastite se uskršnjim tartom iz Gibanice ili se zaputite u Zaprešić i uživajte u sjajnim slasticama iz Trinityja o kojima smo pisali i ovdje.

image
Arhiva Hotela Esplanade/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:07