POUZDANOST KAO MJERA

Crno na bijelo: Ovo su najviše i najmanje pouzdane marke automobila. Japanci izdominirali!

Ispitano je 13.000 vozača, a u istraživanje je uključeno 175 modela od 31 proizvođača automobila
Pouzdanost automobila
 Profimedia

Iako neki ljudi mijenjaju marke pri svakoj kupnji novog automobila, većina njih ipak je vjerna jednoj, najviše zbog pouzdanosti. What Car? je proveo anketu na gotovo 13.000 vozača kako bi utvrdio koje automobile voze, i koliko kvarova su iskusili u posljednjih 12 mjeseci.

Za svaku od njih od vlasnika je traženo da kaže koliko je koštao popravak, i koliko je vremena proveo na popravku. Na temelju ovih podataka, izrađena je jedinstvena ocjena pouzdanosti za svaki model. U istraživanje je uključeno ukupno 175 modela od 31 proizvođača automobila, stoga ako kupujete automobil, ili ste samo razmišljali o promjeni jer vam vaš 'limeni ljubimac' zadaje previše problema, ova lista je za vas.

NAJPOUZDANIJE MARKE

10. BMW

Ocjena pouzdanosti: 95.2%

BMW je uzeo prvo mjesto u četiri od ukupno dvanaest klasa automobila koje je What Car? Ispitao. Zvijezdom njegovog asortimana pokazala se prethodna generacija Serije 1, koja je osvojila ocjenu pouzdanosti od 99.2%, odmah nakon nje tu je X1 s 98.1%. Uz ovo, treba i spomenuti stariju Seriju 5 (E39) koja je proglašena najsigurnijom luksuznom limuzinom, a kabriolet i coupe Serije 2 pokazao se najpouzdanijim u ta dva segmenta.

image
BMW 118i Sport Line (F20)
BMW

9. Mazda

Ocjena pouzdanosti: 95.2%

Dva Mazdina modela ocijenjena su vjerodostojnim brojem od 98,0%: CX-3 i Mazda 6, što ih čini drugim najpouzdanijim modelima u svojoj klasi. Uz njih ponosno stoji i MX-5 sa 93.3%. Prosječna ocjena pouzdanosti jednaka je BMW-ovoj: 95.2%.

image
Mazda CX3
Mazda

8. Honda

Ocjena pouzdanosti: 95.3%

Osim što je izuzetno praktičan hatchback, Honda Jazz je i veoma pouzdana s ocjenom od 99.0%. Honda CR-V također je pouzdana opcija, bez obzira je li riječ o novom ili rabljenom modelu. Najnoviji model postigao je 97.9%, a prethodna generacija 94.8%.

image
Honda Jazz Dynamic
Honda

7. Kia

Ocjena pouzdanosti: 95.9%

I Korejci su pouzdani, Kia je dobila 95.9%, a odmah iza nje nalazi se Hyundai. Prvaci ove korejske marke su SUV Sportage i premium limuzina Optima, a oba od njih ocjenjena su s malo više od 96%. Odmah ispod njih nalazi se priključni hibrid Niro, koji je zaradio 95.8%, gotovo jednako kao Sportage i Optima.

image
Kia Sportage GT-line
Kia

6. Hyundai

Ocjena pouzdanosti: 96.3%

Tražite maleni automobil koji vas neće iznevjeriti? U tom slučaju, Hyundaijevi modeli trebali bi biti na listi vašeg užeg izbora. Hatchback i20 dobio je gotovo savršenu ocjenu od 99.3%, a odmah iza njega, s 98.8%, tu je još manji i10. Valja spomenuti i nedavno predstavljenog hibrida Ioniqa, koji je postigao 97.4%.

image
Hyundai i20
Hyundai

5. Škoda

Ocjena pouzdanosti: 96.4%

Prilikom provođenja ankete, sva tri vlasnika gradskog automobila Citiga rekli su da njihovi automobili nisu imali nikakve kvarove u zadnjih godinu dana, čime je Citigo postigao savršenu ocjenu od 100%. Ako želite nešto s više prostora, Superb je isto snažan kandidat s rejtingom od 98.3%.

image
Škoda Citigo
Škoda

4. Mini

Ocjena pouzdanosti: 96.8%

Prema riječima vlasnika Minija, Countryman je najpouzdaniji mali terenac s ocjenom od 98.3%. Odmah iza njega ne zaostaje ni Clubman sa 97.1%, a hatchback model je osvojio 96.1%.

image
Mini Cooper Countryman ALL4
Mini

3. Toyota

Ocjena pouzdanosti: 97.7%

Vjerojatnost da ste u neformalnom razgovoru čuli da Toyota proizvodi neke od najpouzdanijih automobila je velika, ali i točna. Kao i Škodin Citigo, Aygo je također stekao perfektnih 100% od svojih vlasnika, a nešto veći Yaris ne zaostaje s 99.7%. Pouzdani su i Toyotini hibridni modeli: Corolla je dobila 98.4%, a Auris 97.4%.

image
Toyota Aygo x-cite
Toyota

2. Mitsubishi

Ocjena pouzdanosti: 97.9%

Prva tri mjesta pripala su Japancima, a drugi je Mitsubishi. Iznimno impresivnim pokazao se plug-in hibrid Outlander, koji je Mitsubishi 'gurnuo' na drugo mjesto ove liste. Postigao je ocjenu pouzdanosti od 97.8%, a samo 13% vlasnika navelo je neki problem u posljednjih godinu dana.

image
Mitsubishi Outlander
Mitsubishi

1. Lexus

Ocjena pouzdanosti: 98.7%

Činjenica da su većina Lexusovih modela hibridni, što im daje još jedan pogonski sklop da se 'pokvari', njegova izuzetno visoka razina pouzdanosti je još impresivnija. NX i RX SUV-ovi postigli su više od 99% prilikom provođenja istraživanja, osvojivši Lexusu zlatnu medalju.

image
Lexus NX 200t F-Sport
Lexus

NAJMANJE POUZDANE MARKE

3. Tesla

Ocjena pouzdanosti: 88.6%

Poznato je kako je Tesla imala mnogo problema s kvalitetom izrade u Modelu S i X. Vjerojatno se zbog ovog našla tako nisko na ovoj ljestvici. Ipak, njena budućnost izgleda obećavajuća. Noviji Model 3 je na vrhu segmenta električnih automobila s ocjenom pouzdanosti od 99.4%.

image
Tesla Model S
Tesla

2. Renault

Ocjena pouzdanosti: 87.6%

Uzevši u obzir ocjenu pouzdanosti od 88.6%, izgleda da su vlasnici Renault Kadjara pretrpjeli mnogo u posljednjih godinu dana. Međutim, malo manji Captur pokazao se prilično pouzdanim s 95,0%.

image
Renault Kadjar
Renault

1. Land Rover

Ocjena pouzdanosti: 78.2%

Iako su Land Roverovi automobili na dobrom glasu, i to ne samo po pitanju pouzdanosti, izgleda da to baš i nije tako. Discovery Sport i Range Rover Sport pokazali su se najmanje pouzdanim automobilima, s rezultatima od 73.1%, odnosno 74.2%. Zapravo sva tri najmanje pouzdana luksuzna SUV vozila nose Land Roverovu značku.

image
Land Rover Discovery Sport HSE Sd4
Land Rover
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2023 11:09