OŽUJAK NA TANJURU

Ove namirnice ne smijete propustiti u ožujku, donosimo i naše omiljene recepte

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Na sezonski popis ovog smo puta stavili recepte za drugačija jela u kojima u ožujku uživamo i sami...

Sve smo bliže prvim proljetnim danima, a sa sunčanim danima i obroci nam postaju sve jednostavniji i laganiji kako bismo više vremena mogli provesti na otvorenom. Upravo zato, sastavili smo popis sezonskih namirnica i jela koja se ovog ožujka krčkaju u našem loncu. Prošećete li tržnicom, naići ćete tako na zadnje domaće limune i naranče, lisnato zeleno povrće poput matovilca, blitve, špinata i zelene salate, a tu su i cvjetača, celer, korabica i peršin. Ono što nas posebno veseli jest činjenica da su se na tržnici posljednjih dana pojavile i prve šparoge te omiljeni nam mladi luk.

MLADI LUK

Osim uz sir i vrhnje ili janjetinu, mladi luk je savršen dodatak različitim slanim pitama, sjajno se slaže uz brojna mesna jela, a upakirati ga možete i u slasna peciva. Osim toga, ako još niste, mladi luk svakako probajte i ukiseliti.

Quiche s tri vrste luka

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Brze pogačice s mladim lukom i čvarcima

image
Marko Miscevic/Cropix/

Ukiseljeni mladi luk

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

CVJETAČA

U hladnijim smo danima cvjetaču uglavnom ubacivali u variva, a s dolaskom onih sunčanih, obožavamo je kombinirati u laganijim jelima. Salatu, odrezak iz pećnice ili pak jednostavan kremasti umak od blendane cvjetače, maslaca, začina i mlijeka, vjerujte, želite probati.

Odresci od cvjetače

image
Berislava Picek/Cropix/

Salata od cvjetače

image
Oksanakiian

ŠPAROGE

Iako je cijena šparoga u ovo doba prilično visoka, nismo mogli odoljeti, a da se ne počastimo vezicom pa je ubacimo u omiljenu fritaju. No, osim toga, dobra ideja bit će i pizza ili tjestenina, dobar rižoto, a poslužiti ih možete i tek grillane, kao prilog mesnim ili ribljim specijalitetima.

Fritaja sa šparogama i pancetom

image
Berislava Picek/Cropix

Pizza sa šparogama

image
Mario Kucera/

Tjestenina sa šparogama i mladim lukom

image
Von Elm, Charlotte/Stockfood

Šparoge s pljukancima i mesnim okruglicama

image
Marko Miscevic/Cropix/

ZELENA SALATA

Iako u zelenoj salati najčešće uživamo samoj, dobro začinjenoj kiselinom i uljem, ona vrlo lako može postati dio glavnog jela. Upakirajte je u bogatu salatu s piletinom ili je nasjeckajte na trakice i dodajte sendvičima, tortiljama i drugim brzim i slasnim jelima.

Salata s piletinom

image
salata s piletinom

Cezar salata

image
caesar salata

PERŠIN

Umacima i juhama daje bogatiji okus, no peršin nije stvoren da bi zauvijek ostao u sporednoj ulozi. Iako listove često koristimo tek pri završetku jela, ovog puta mogli biste ih ubaciti u blender i od njih pripremiti genijalan pesto.

Pesto od peršina

image
Berislava Picek/Cropix/

ŠPINAT

Laganiji tanjuri ovog ožujka ne mogu proći bez omiljenog špinata. Osim na mlijeku, pripremamo ga i na varivo te ga kombiniramo s domaćim jajima.

Varivo od koromača, korabe i špinata

image
varivo s komoračem

Špinat s jajima i papričicom

image
Špinat i jaja

Losos sa špinatom

image
losos sa spinatom
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:29