OVO MORATE PROBATI

Sezona je cikle, špinata,poriluka i sočnih citrusa, a mi imamo 20 najboljih sezonskih recepata

 Neja Markicevic/Cropix/Berislava Picek/Cropix/Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Zavirili smo u sezonski kalendar, pronašli favorite pa pripremili čak 20 fantastičnih recepata za svaki dan

Iako se čini kako su zimski mjeseci najčešće rezervirani za čišćenje smočnice i uživanje u slanim i slatkim zimnicama koje smo vrijedno spremali kroz ljeto, siječanj je itekako bogat plodovima kao što su lisnato i korjenasto povrće, a za vrijeme hladnih dana isto tako posebno volimo uživati i u slasticama u kojima slavimo citruse. Kako bismo vam na najukusniji način približili najbolje od sezonskog voća i povrća, sastavili smo popis od čak 20 jela koja u ovo zimsko doba jednostavno morate isprobati.

CVJETAČA

Cvjetača je jedan od onih plodova koji ili volite ili ne volite, a oni koji je vole, sigurni smo, znaju kako od ove kupusnjače mogu pripremiti nebrojeno mnogo jela te je svakim novim učiniti još ukusnijom. Cvjetaču tako možete peći u pećnici, pržiti u kakvom slasnom hrskavom omotaču ili pak je smiksati u krem juhu. Gusti umak od cvjetače i mlijeka može biti fantastična zamjena za bešamel, a dodate li joj i dobru dozu sira te pomiješate s tjesteninom, dobili ste savršen kremasti, zimski comfort food. Koliko je zapravo svestrana govori i činjenica da se od cvjetače mogu, otkrila nam je nedavno naša suradnica Nastasja Chiara Petrić, pripremati čak i slasni sendviči sa sirom.

SENDVIČ OD CVJETAČE

ZAPEČENA CVJETAČA SA SIROM PO RECEPTU JAMIEJA OLIVERA

image
Berislava Picek/Cropix/

KELJ

Kada netko spomene kelj, prva pomisao je varivo koje podsjeća na djetinjstvo u kombinaciji sa sočnim domaćim faširancima. Odmah nakon toga, na pamet nam pada kelj na lešo koji volimo spajati s mesom iz juhe, ribom ili krumpirom, a potom i omiljene rolice punjene mesom ili kakvim dobrom vegetarijanskom kombinacijom poznatih namirnica. Osim ovih, svima nam već dobro poznatih jela s keljom, sjajna ideja baš uvijek će biti i popečci od kelja ili pesto koji možete pripremiti u većim količinama pa ga koristiti po potrebi. Bit će odličan dodatak brzoj tjestenini usred tjedna, rižotu ili pak topping za hrskave bruschette.

PUNJENI KELJ

image
Berislava Picek/Cropix

VARIVO OD KELJA S FAŠIRANCIMA

image
Boris Kovacev/Cropix

POPEČAK OD KELJA I KRUMPIRA

image
Berislava Picek/Cropix/

ŠPINAT

Špinat na mlijeku obožavamo, no još se više volimo poigrati neobičnim kombinacijama u kojima špinatu prepuštamo glavnu ulogu. Volimo ga upakirati čak i u mesne okruglice, a najukusniji nam je u kombinaciji s dobrom tjesteninom ili pak u kremastom rižotu. Baš kao i kod kelja, odlična i više nego zdrava ideja baš uvijek će biti i bogate polpete u kombinaciji s kakvim dobrim umakom.

ŠPECLE OD ŠPINATA

image
Biljana Blivajs/Cropix/

RIŽOTO OD ŠPINATA

image
Berislava Picek/Cropix/

CIKLA

Zemljaste note pečene cikle dobra su opcija kada tražite malo drugačiji i zdraviji prilog, a salata od cikle pak je neizostavan dodatak velikom broju ručkova od siječnja do prosinca. No, daleko od toga da je to sve što cikla nudi. Izdubite li je, od cikle možete napraviti i bogate košarice, a kada je pak pretvorite u pire, ubaciti je možete čak i u tijesto za njoke. Također, ako još niste,, svakako se okušajte i u pripremi ukrajinskog boršča. Vjerujte, ovoj juhi poželjet ćete se vratiti.

BORŠČ

image
Jean-blaise Hall/Bortsch

CIKLA PUNJENA BLITVOM I SKUTOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

NJOKI OD CIKLE U UMAKU OD KADULJE

image
Biljana Blivajs/Cropix

PORILUK

Iako vjerujemo kako se varivo od poriluka ne nalazi na baš svakom popisu omiljenih jela, on je daleko svestraniji od onog kakvim ga doživljavamo. Od poriluka možete pripremiti fantastičan rižoto, nasjeckate li ga sitno, njime možete zamijeniti luk i jelu dodati neku sasvim novu aromu, a umotati ga možete i u različite pite i štrudle. Može poslužiti i kao zamjena za tjesteninu pa tako od poriluka možete pripremiti slasne cannellone, a zaželite li se ipak nešto jednostavnijih jela, odlična opcija uvijek će biti kakva dobra juha s dodatkom mirisnog poriluka.

PILEĆA PRSA S PANCETOM I PORILUKOM

image
Neja Markicevic/Cropix

PITA S KRUMPIROM I PORILUKOM

image
Biljana Gaurina/Cropix

LIMUN I NARANČA

Najslađi par na kraju, limun i naranča, ali i ostali citrusi, vjerujemo kako već znate, savršen su odabir za zimske deserte. Iskoristite ih za pripremu sočnih biskvit kolača, od njih pripremite omiljenu gustu kremu ili pak iskoristite sok i koricu kako biste dostigli novu razinu aromatičnosti u omiljenim slasticama. Mogućnosti je stvarno mnogo, a na vama je samo da se zaigrate pa uživate u još punijim sezonskim okusima.

SOČAN KOLAČ S LIMUNOM I ĐUMBIROM

image
Privatna Arhiva/

TART OD LIMUNA

image
Marko Miščević/Cropix/

DŽEM OD NARANČE

image
Marko Miščević/Cropix/

TART OD NARANČE I ČOKOLADE

image
Marko Miščević/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:03