7 jela za 7 dana

Ovaj tjedan punimo lignje, kuhamo najbolju juhu od rajčice, ali i krumpir-salatu koja nas je oduševila

Uz to, ne odričemo se niti sočnih svinjskih kotleta, talijanskog klasika - njoka, a ispeći ćemo i quiche te se razmaziti idealnim ljetnim ručkom za koji ne treba paliti pećnicu

Ljeto nam se pokazalo u punoj snazi, a to samo znači da uz dovoljno vode i hlada, trebamo i laganija, okrepljujuća jela. Stoga smo ovaj tjedan odlučili manje boraviti u zagrijanoj kuhinji ili, pak, to vrijeme svesti na minimum pripremajući jela koja možemo jesti i topla i hladna. U tjedan ulazimo s jednim utješnim, kako i priliči ponedjeljku. Odabrali smo talijanski klasik - njoke s pestom koji ćemo sami napraviti. Dan kasnije pripremamo salatu od krumpira s pomakom, koju možemo jesti i toplo-hladnu, dok u srijedu pečemo quiche s piletinom, brokulom i sirom kako bismo si osigurali jednako ukusnu večeru ili užinu. U četvrtak planiramo skuhati pravu domaću juhu od rajčice s bosiljkom, dok za petak već imamo spremne lignje koje ćemo puniti i kuhati u umaku pa ih servirati uz kremastu palentu. Vikend je predviđen za guštanje, pa zato radimo ručak koji se ne kuha, a jednako je ukusan i zasitan kao i neki za koje vam trebaju sati provedeni uz štednjak, a za nedjelju ćemo ispeći svinjske kotlete, toliko sočne da kupujemo duplu porciju, jer nam je iskustvo pokazalo da ih nikad nije dovoljno... Uživajte u tjednu pred nama i dobroj hrani.

PONEDJELJAK

NJOKI S PESTOM OD BOSILJKA, PANCETOM I PARMEZANOM

image
Drong/Getty Images

Bilo da ste na moru i odmarate ili ste još uvijek u gradu i radite - ovo jelo će vas i razveseliti i utješiti. Pripremite njoke s pestom od bosiljka, pancetom i parmezanom, savršen ljetni obrok koji ćete rado reprizirati uz dodatak domaćih rajčica, odrezak od tune ili pileća prsa.

UTORAK

SALATA OD KRUMPIRA S MAJONEZOM, JAJIMA I MLADIM LUKOM

image
Lauripatterson/Getty Images

Ovo nije klasična hladna salata od krumpira, jer se krumpir peče, no zato i jest odlična - možete je jesti toplo-hladnu! Tko zna, možda nakon ove, više niti nećete poželjeti drugačiju salatu od krumpira.

SRIJEDA

QUICHE S PILETINOM, BROKULOM I SIROM

image
Sarymsakov/Getty Images/istockphoto

Odlična je ovo ideja za ručak za dva dana! Pritom je i slasna, utješna i idealna za sparne ljetne dane kad nam se ne provodi previše vremena uz štednjak u vrućoj kuhinji.

ČETVRTAK

JUHA OD RAJČICE I BOSILJKA

image
Mediterranean/Getty Images

U današnje vrijeme sve je nekako postalo i brzo i instant, no zato se barem ponekad potrudimo da tako ne bude s hranom, ipak je to gorivo i za naše tijelo, i za našu dušu. Stoga, zaboravite na onu iz vrećice i tetrapaka i sami pripremite najbolju juhu od rajčice i bosiljka.

PETAK

PUNJENE LIGNJE

image
Olga Mazyarkina/Getty Images/istockphoto

Volimo ih frigane, na žaru, ali i punjene: uz ovaj recept lignje ćete željeti jesti svaki dan. Servirati uz njih možete bruschette, tjesteninu ili, kao naši stari, kremastu palentu. Kako god, okusi će vas, ako ste još u gradu, teleportirati na more...

SUBOTA

LJETNA CIABATTA S PRŠUTOM, BURRATOM I BRESKVAMA

image
Clarkandcompany/Getty Images

Tko kaže da za dobar ručak trebaju sati!? Ovo jelo je dokaz da je to nepotrebno. Pripremite danas ljetnu ciabattu s pršutom, burratom i breskvama i uživajte u finom i brzom jelu s okusom ljeta. Trebat će vam samo desetak minuta.

NEDJELJA

PEČENA SVINJETINA SA SIROM I HRSKAVOM SLANINOM

image
Alleko/Getty Images

Ovako pripremljeni svinjski kotleti prijaju i ljeti, a gotovi su taman dok postavite stol. Naime, pečena svinjetina sa sirom i hrskavom slaninom jedno je od onih jela koja nisu rezervirana samo za hladniji dio godine, pogotovo ako ih servirate uz svježu salatu, a za njihovu pripremu i pečenje trebat će vam tek oko pola sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 22:57