SEZONA TIKVICA

Pašta za brzi ručak, uštipci za ekipu, rižoto za večeru i ostalih 20-ak recepata s tikvicama

 Giphy/
Izdvojili smo samo one kojima se svakog ljeta iznova vraćamo pa sastavili ultimativni ljetni popis s receptima koji uključuju tikvice

Malo je reći da tikvice obožavamo, a jako teško odlučiti jesu li nam draži dobri popečci, složenac, salata ili tikvice ipak više volimo u kombinaciji s ostalim povrćem i, primjerice, rižom. No, jedno je sigurno, kada je za vrijeme ljeta na meniju jelo s tikvicama, oko stola okupljaju se i mali i veliki, a iz tanjura rekordnom brzinom nestaju slasni kolutići omiljenih sezonskih plodova. Teškom mukom probrali smo favorite među receptima i izdvojili ih 20-ak za svaku priliku. Potražite ih u nastavku.

image
Giphy/

ZA BRZI RUČAK USRED TJEDNA

Nemojte previše razmišljati, zaputite se do obližnje tržnice ili, još bolje, u vlastiti vrt, potražite najljepše primjerke tikvica i upakirajte ih u ručak priprema kojeg vam neće oduzeti više od sat vremena - uključujući i pranje suđa. Napravite ukusnu tjesteninu s tikvicama i bosiljkom ili pak tikvicu kombinirajte s drugim povrćem i pomiješajte s omiljenim oblikom tjestenine. Napraviti možete i kremasti umak s lososom, a dobra ideja uvijek će biti i gusta juha ili klasik kao što su tikvice punjene satarašom.

KREM JUHA OD TIKVICA I GRAŠKA

image
Berislava Picek/Cropix/

REZANCI S TIKVICAMA I BOSILJKOM

image
Berislava Picek/Cropix/

KREMASTI UMAK OD TIKVICA I LOSOSA

image
Berislava Picek/Cropix/

SPAGHETTI ALLA CHITARRA​

image
Marko Miščević/Cropix/

TIKVICE PUNJENE SATARAŠOM​

image
Berislava Picek/Cropix/

ZA DRUŽENJE S EKIPOM

Ekipa vam dolazi na večeru ili druženje uz čašu vina? Nema problema, tu su jednostavna jela za veće ili manje društvo za koje će vas, vjerujemo, svi tražiti recept. Napravite slasnu pitu s tikvicama i slaninom, uštipke ili punjene rolice pa poslužite kao ukusne zalogaje uz tekuće osvježenje. Kada je u pitanju večera s ekipom, svakako razmislite o jednostavnim špaclama ili curryju koji vrlo jednostavno mogu pripremiti čak i početnici u kuhinji.

PITA S TIKVICAMA, SLANINOM I RAJČICAMA​

image
Lidija Lončarić/

UŠTIPCI S TIKVICAMA

image
Lidija Lončarić/

ŠPACLE S TIKVICAMA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

CURRY S TIKVICAMA​

image
Privatna Arhiva/

PUNJENE ROLICE OD TIKVICA I SIRA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

ZA UZ ROŠTILJ

Ako pak ekipu ili obitelj zovete na roštilj, dobra ideja bit će kakav sočan složenac s tikvicama i rajčicama. Najmlađima bi se mogli svidjeti šareni ražnjići, dok će oni koji vole dobar prilog iz komad mesa zasigurno uživati u debelim tikvicama recept za koje nam je svojevremeno ustupio Marko Lasić - Nered.

SLOŽENAC OD TIKVICA I RAJČICE​

image
Marko Miščević/Cropix/

ŠARENI RAŽNJIĆI S TIKVICAMA​

image
Berislava Picek/Cropix/

DEBELE TIKVICE

image
Privatna Arhiva/

ZA PONIJETI NA PIKNIK ILI PLAŽU

U slučaju da volite pomno isplanirati odlazak na plažu ili piknik, vjerujemo kako se na vašem popisu stvari koje stavljate u torbu nalazi i kakav zalogaj. Ovog puta napravite sočan kruh s tikvicama koji će biti dobra podloga za različite nareske ili namaze, a ukusan je već i sam za sebe. Sjajna ideja bit će i pogačice od tikvica i ricotte, omiljena pizza od tikvica ili pak slastan sendvič sa sirom i tikvicama.

SOČAN KRUH S TIKVICAMA

image
Lidija Lončarić/

SLASNE I HRSKAVE POGAČICE OD TIKVICA I RICOTTE

image
Berislava Picek/Cropix/

MINI PIZZE OD TIKVICA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

SENDVIČ S TIKVICAMA

image
Marko Miščević/Cropix/

ZA LJETNE VEČERI NA TERASI I BALKONU

Na kraju dana, kada se udobno smjestite na svojoj terasi ili balkonu, dopustite si kakav lagani ljetni zalogaj. Neka iz kuhinje zamirišu tikvice punjene mozzarellom i bosiljkom, napravite fini rižoto s tikvicama i kozicama ili pak tjesteninu zamijenite tikvicama i spojite je s kremastim pestom od bosiljka.

TIKVICE PUNJENE RAJČICOM, MOZZARELLOM I BOSILJKOM​

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

KREMASTI RIŽOTO S TIKVICAMA I KOZICAMA

image
Marko Miščević/Cropix/

ŠPAGETI OD TIKVICA S KREMASTIM PESTOM OD BOSILJKA​

image
Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:49