OD PAPRIKE DO GROŽĐA

Što kuhati u rujnu?Pripremili smo vodič s 20 recepata za zadnje ljetne i prve jesenske poslastice

 Berislava Picek/Cropix/ Marko Miscevic/Cropix/
Ovog rujna kuhamo s patlidžanima, pečemo rog paprike, radimo sočne pite i biskvite i veselimo se jesenskim slasticama s jabukama

Rujan je, moramo priznati, došao iznenada i prije nego što smo očekivali, najavio kraj ljeta, a samim time i dolazak hladnijih, jesenskih dana. Iako još uvijek nosimo kratke rukave i uživamo u suncu, ljetno smo voće i povrće sve više počeli mijenjati onim jesenskim.Tako umjesto jela s tikvicama sve više razmišljamo o onima s bundevom, a umjesto sočnih nektarina i bobičastog voća, na pamet nam padaju recepti s jabukama i šljivama. Rujan je tako mjesec kada s klupa na tržnicama i iz vlastitih vrtova polako nestaje šarenilo i pojavljuju se toplije nijanse plodova koji će nas zatim dobro zagrijati do ponovnih sunčanih dana.

image
Danijel Soldo/Cropix

Kada je pak u pitanju voće, s drveća još uvijek ubiremo smokve, ali se i pripremamo za berbu slatkih bobica grožđa, radimo deserte sa sočnim šljivama i polako, ali sigurno prelazimo na one koji obavezno uključuju dodatak omiljenih nam jabuka. Kako bismo vam olakšali lutanje tržnicom i pomogli vam da na najbolji način iskoristite kraj sezone ljetnog voća i povrća, u nastavku donosimo mali vodič kroz rujanske namirnice.

image
Mario Kucera/

PATLIDŽANI

Osim klasičnih pohanih patlidžana i omiljene nam parmigiane, ovog rujna od ljubičastih plodova radimo slasne rolice i prutiće, radimo i sjajnu caponatu s bakalarom po receptu naše suradnice Nastasje Chiare Petrić, a kada poželimo uživati u dobroj pizzi, umjesto klasici, okrećemo se varijanti s podlogom od patlidžana u kojoj se uživa bez grižnje savjesti.

ROLICE OD POHANIH PATLIDŽANA

image
Berislava Picek/Cropix/

CAPONATA S BAKALAROM

image
Berislava Picek/Cropix/

PIZZA S PODLOGOM OD PATLIDŽANA

image
Berislava Picek/Cropix/

PRUTIĆI OD PATLIDŽANA

image
Berislava Picek/Cropix/

ROG PAPRIKA

Osim svježeg kruha, teško da išta može nadmašiti miris pečene rog paprike. Uz dodatak tek nekoliko sastojaka ovog je rujna pretvaramo u okusima bogat namaz, a dodajemo je i klasičnim jelima poput rizi bizija. Osim toga, dobra ideja bit će i sočna piletina s umakom od badema i paprike, jelo s kojim definitivno ne možete pogriješiti.

NAMAZ OD PEČENIH ROG PAPRIKA

image
Marko Miscevic/Cropix/

PILETINA S UMAKOM OD BADEMA I PAPRIKE

image
Berislava Picek/Cropix

RIZI BIZI S PEČENIM PAPRIKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

KUKURUZ

Ako još niste, pravo je vrijeme da klipove kukuruza bacite na vatru ili u lonac s vodom, a potom ih pretvorite u finu krem juhu ili pak hrskave zalogaje sa sirom. U slučaju da volite kukuruz, ali nikako se ne stignete pozabaviti zahtjevnijim jelima, dobar odabir u svakom slučaju bit će i ljuti namaz koji zatim možete poslužiti uz grickalice kao što su tortilje ili povrće po želji.

KREM JUHA OD KUKURUZA

image
Berislava Picek/Cropix/

EMPANADAS S KUKURUZOM I SIROM

image
Marko Miscevic/Cropix/

NAMAZ OD KUKURUZA I ČILIJA

image
Marko Miscevic/Cropix/

KRUŠKE I JABUKE

Nakon što prođe sezona bobičastog voća, na scenu stupaju kruške i jabuke. Ovog rujna od omiljenih sezonskih plodova tako radimo jednostavne deserte poput onog s medom i vinom, radimo i praline od jabuka, oraha i datulja idealne za sve školarce, a jutrima se budimo uz pohani kruh s jabukama i vanilijom. Za posebne prilike se pak okrećemo raskošnoj torti od krušaka i radimo paštetu s chutneyjem od krušaka i jabuka.

KRUŠKE S MEDOM I VINOM

image
Marko Miscevic/Cropix/

PATE S CHUTNEYJEM OD KRUŠAKA I JABUKA

image
Marko Miscevic/Cropix/

TORTA OD KRUŠAKA

image
Marko Miscevic/Cropix/

PRALINE OD JABUKA, ORAHA I DATULJA

image
Marko Miscevic/Cropix/

POHANI KRUH S JABUKAMA I VANILIJOM

image
Berislava Picek/Cropix/

ŠLJIVE

Knedle sa šljivama već smo usavršili, a sada je red da se bacimo na pripremu sočnog kolača sa zrelim šljivama. U slučaju da ste već počeli razmišljati o džemovima i pekmezima, na popis svakako dodajte i chutney koji će vašoj kolekciji zimnica dodati sasvim novu dimenziju.

KOLAČ SA ŠLJIVAMA

image
Neja Markicevic/Cropix

CHUTNEY OD ŠLJIVA

image
Marko Miscevic/Cropix/

GROŽĐE

Osim što ih obožavamo svježe, bobice grožđa volimo upakirati i u jednostavna jela. Za rujanska druženja tako pripremamo jednostavne bruskete, a za dane kada nam se jede nešto brzi i slatko, radimo sočan biskvit s grožđem.

BRUSKETE S GROŽĐEM

image
Marko Miscevic/Cropix/

BISKVIT S GROŽĐEM

image
Marko Miscevic/Cropix/

SMOKVA

Na kraju, sezonu ljetnog voća odlučili smo zaključiti više nego raskošnom pitom u koju smo ubacili grožđe, najslađe smokve, rogač, nar, pa čak i bundevu. Ovo morate probati!

PITA S GROŽĐEM I SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:16