RAJČICE I TIKVICE

Više od 20 recepata i savjeta: kako s ljetnim povrćem kuhati sada, a kako ga spremiti za zimu

Kako pripremiti rajčice, tikvice, patlidžane, paprike i krastavce i sezonu iskoristiti na najbolji način

Sezona ljetnog povrća je pri kraju i, dok tražimo načine kako da iz omiljenih plodova izvučemo što više, odlučili smo napraviti popis jela koja kuhamo danas, u posljednjim danima ljeta, ali i onih koja pripremamo sada kako bismo uživali u hladnijim mjesecima. Od rajčice radimo jednostavan tost za doručak, a zelene cherry rajčice pakiramo za zimnicu. Papriku, naravno, punimo, ovog puta na dva načina, a od ostatka ćemo napraviti predobar chutney za zimske dane. Tu su i nezaobilazne tikvice, krastavci i patlidžani.

RAJČICE: KRALJICE LJETA

Mnogima omiljeni sezonski plodovi upravo su crvene, žute i zelene rajčice. Osim što ih obožavamo u sendvičima, umacima i složencima, od njih se može napraviti odličan kečap, šalša ili sataraš, upakirati u teglice pa uživati ostatak godine. Jedino na što valja pripaziti jest da ih, dok su još dostupne svježe i sočne, držite u zdjeli na kuhinjskom stolu, a ne u hladnjaku, kako bi ostale slađe i pune okusa.

ŠTO S RAJČICOM SKUHATI VEĆ DANAS?

Rajčice u našoj kuhinji koristimo svakodnevno. Pečemo ih i pirjamo, spajamo s tjesteninom, njima punimo pite, dodajemo u guacamole ili pakiramo u sočne sendviče s mozzarellom. Danas donosimo jednostavne recepte za predobar tost, rajčice s jajima, pitu koju mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji te toplo hladnu salatu koja nestaje u trenu.

TOST S RAJČICOM

image
Lidija Lončarić

RAJČICE S JAJIMA

image
Marko Miscevic /cropix/

BRZOPOTEZNA PITA OD RAJČICE

image
Berislava Picek/Cropix/

TOPLO HLADNA SALATA S RAJČICAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

KAKO IH SPREMITI ZA ZIMU?

Za pripremu ukiseljenih cherry rajčica trebat će vam tek ocat, pokoja grančica začinskog bilja, šećer, sol i šaka začina. Upakirajte ih u teglice, pustite da odstoje, a potom ih poslužite u različitim salatama, na platama ili kao dodatak domaćim paštetama i namazima na bazi sira.

UKISELJENE CHERRY RAJČICE

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Osim kiseljenja, dobra ideja uvijek će biti i confit od rajčica. Trebat će vam kvalitetno maslinovo ulje i slatke cherry rajčice, a rezultat će biti nikad bolji okus omiljenih ljetnih plodova.

KAKO NAPRAVITI CONFIT OD RAJČICE

Ako ste već dovoljno vješti u pripremi šalše, razmislite o domaćem kečapu. Uvijek je bolja opcija od onog kupovnog, a može poslužiti i kao dobar poklon kojem će se, vjerujemo, razveseliti baš svatko.

RECEPT ZA DOMAĆI KEČAP

image

+

Berislava Picek/Cropix/Cropix

PAPRIKA ZA JOŠ UKUSNIJI RUČAK

Osim nezaobilaznih punjenih paprika na različite načine, zelene i žute paprike su odličan pojačivač okusa u jelima. Dodajte krišku ili dvije kakvom umaku ili papriku sitno nasjeckajte i pirjajte s mrkvom i celerom dok pripremate grah. Dat će još dublji okus, a pripremljena na ovaj način, mogla bi se svidjeti čak i onima koji je obično izbjegavaju.

Kada su u pitanju crvene paprike, uvijek ih možete pokapati s malo maslinova ulja, dodati češnjak i ubaciti ih u pećnicu. Bez previše truda, nakon 20-ak minuta poslužite ih uz heljdu i žlicu grčkog jogurta i uživajte u preukusnom ručku ili večeri.

ŠTO S PAPRIKOM SKUHATI VEĆ DANAS?

Lonac punjenih paprika već smo naučili skuhati i zato vam danas donosimo recept za one zapečene, i to u čak dvije varijante. Okušajte se u pripremi punjenih zapečenih paprika s mesom ili onih s krumpirom. Također, tu su i recepti za odreske s paprikama u vinu te pečenu piletinu s dipom od paprika i badema.

ODRESCI S PAPRIKAMA U VINU

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

PEČENA PILETINA I DIP OD PAPRIKA I BADEMA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

PUNJENE ZAPEČENE PAPRIKE

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

PAPRIKE PUNJENE KRUMPIROM

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

KAKO IH SPREMITI ZA ZIMU?

Pečene paprike od kojih zamiriše cijela kuhinja uvijek su dobra ideja, ali u nastavku ostavljamo recept za malo drugačiju zimnicu - chutney od paprike i ružmarina koji se izvrsno slaže uz najrazličitije sireve.

RECEPT ZA CHUTNEY OD PAPRIKE I RUŽMARINA

image
Cropix/

SVESTRANE TIKVICE

Bez tikvica ne možemo zamisliti ljeto. Volimo ih u popečcima, juhama, tjesteninama, rižotima, grilane i pečene u pećnici. Omiljene su nam tek kratko obrađene u različitim jednostavnim umacima i punjene, a obožavamo i cvjetove tikvica. Zbilja je malo jela u kojima se tikvice ne snalaze odlično.

ŠTO S TIKVICAMA SKUHATI VEĆ DANAS?

Od tikvica obožavamo raditi jednostavna jela pa ih, primjerice, pirjati s ostatkom povrća i napraviti jednostavan sataraš koji se dobro slaže uz priloge poput riže, tjestenine, prosa ili heljde. Volimo ih i pohati, a hrskavce sve češće pripremamo u pećnici umjesto u vrućem ulju. Osim toga, tanko oguljenu tikvicu volimo koristiti umjesto kora za lazanje, a kada ih izdubimo, dio uvijek iskoristimo za dodanu sočnost u nadjevu, dok izdubljeni dio najprije premažemo maslinovim uljem i kratko ispečemo pa tek tada vraćamo u pećnicu s punjenjem. Tako kora ne ostaje žilava, već lijepo mekana.

PUNJENE TIKVICE

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

RIŽOTO S TIKVICAMA I KOZICAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

PITA OD TIKVICA

image
Lidija Lončarić/

BROWNIE S TIKVICAMA

image
Lidija Lončarić

KAKO IH PRIPREMITI ZA ZIMU?

UKISELJENE TIKVICE

Trebat će vam:

1 tikvica

150 g alkoholnog octa

1 žličica soli

Papar

1 žličica šećera

sjeckani peršin, timijan i drugi začini po želji

Priprema:

Tikvice dobro operite, osušite, narežite na deblje kriške, svaku krišku na polovicu. Zakuhajte alkoholni ocat, sol, šećer i peršin. Prelijte preko tikvica koje ste stavili u staklenku. Dodajte i druge začine po želji. Ostavite stajati preko noći.

PATLIDŽAN U SLOŽENCU ILI TEGLICI

Sezona je i velikih ljubičastih plodova specifična okusa. Patlidžane, baš kao i tikvice, volimo puniti, a posebno nam je drag i baba ganoush, dip koji se odlično slaže uz dobre krekere ili svježe povrće. No, osim toga, nedavno nam je naša suradnica Slavica Šagolj otkrila i nekoliko neuobičajenih načina za pripremu patlidžana.

ŠTO OD PATLIDŽANA SKUHATI VEĆ DANAS?

Osim u namaze i složence, patlidžan vrlo lako možete upakirati i u finu pitu od vučenog tijesta. Rezultat će biti iznenađujuć i, vjerujte nam, tražit će se komad više. Napraviti možete i punjene patlidžane, ali i pohane rolice koje baš uvijek nestaju u trenu.

BABA GANOUSH

image
Berislava Picek/Cropix/

PITA OD PATLIDŽANA

image
Berislava Picek/Cropix/

PUNJENI PATLIDŽANI

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

POHANI PATLIDŽANI

image
Berislava Picek/Cropix/

KAKO IH SPREMITI ZA ZIMU?

Možda do sada niste znali, ali patlidžan vrlo lako možete spremiti i za zimnicu pa ga vaditi po potrebi i dodavati najrazličitijim jelima. Osim okusa, donijet će i zanimljive teksture. U slojevima ga slažite u staklenku, dodajte začine po želji, a zatim i ulje i dobro zatvorite teglicu. Kada kratko odstoji, poslužite na hrskavom kruhu, kao prilog ili salatu, na pizzi ili jednostavno kao dio kakve uzbudljive plate.

RECEPT ZA MARINIRANI UKISELJENI PATLIDŽAN

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

KRASTAVAC: KRALJ ZIMNICE

Tzatziki, ukiseljeni krastavci ili možda na varivo? Bez omiljenih zelenih hrskavaca ne možemo zamisliti ljeto, ali ni zimu. Obožavamo ih u svim kombinacijama, uvijek donose dozu svježine, a uz to su i jeftini i zdravi.

KAKO IH NAPRAVITI VEĆ DANAS?

Dobra salata uz ručak uvijek je dobar način za potrošiti višak krastavaca. Narežite ih tanko (poslužiti se možete i ribežom), posolite i pustite da otpuste tekućinu. Ocijedite ih, prebacite u veću posudu, dodajte grčki jogurt ili vrhnje, šaku svježeg kopra i papar, a dodati možete i koju kap bučina ulja. Osim salate, tzatziki možete napraviti na jednako jednostavan način, samo uz dodatak limunova soka, češnjaka i maslinova ulja. Poslužiti ga možete kao dodatak sendvičima, gyrosu ili čak poderanim gaćama.

image
Berislava Picek/Cropix/

KAKO IH SPREMITI ZA ZIMU?

O ukiseljenim krastavcima, vjerujemo, ne trebamo previše govoriti. Odlični su svakoj kombinaciji, a u nastavku vam ostavljamo recept Mojmira Žuvele za ukiseljene krastavce idealne za sendviče.

RECEPT ZA KISELE KRASTAVCE

image
Ivana Nobilo/cropix/cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:08