StoryEditor
UZBUDLJIVI RECEPTI DOBRE HRANE

ISPROBANI RECEPTI ZA PILETINU: S dobrom kokom nije problem obići svijet. Sedam uzbudljivih recepata s omiljenom peradi!

Poput Phileasa Fogga, Verneova junaka koji je cijeli svijet obišao u 80 dana, Fedor i naš tim krenuli su u gastronomsku avanturu s piletinom i kokošima misleći da će zadatak biti lak – jer sve o tome znamo
 Marko Miščević

Putovali smo, kuhali, slušali i smišljali recepte. Ali naša se kratka avantura protegnula, pa smo kuhali prvo tjedan, koji je prerastao u dva, da bismo na kraju, prema popisu ideja i recepata, davno izgubili od gore navedenog pustolova – jer nam ni godina ne bi dostajala da sve recepte iskoristimo, čak ako i ne spomenemo ideje o otvaranju OPG gospodarstva za uzgoj peradi i drugih životinja.

Marko Miščević
 

Uglavnom, hrabro i smjelo, krenuli smo od Japana i završili na Kubi – a pokoji recept ostavili smo i za neko buduće vrijeme, poput piletine iz tandori peći na način kako to spremaju Indijci.

Marko Miščević
 

Osim začina za različitost svakog od recepata, nužna je dobra piletina, pa predlažemo da uložite trud i nabavite što boljeg piceka – od mesara, kumice ili nekog dalekog rođaka. Za začine ne brinite jer se svi mogu pribaviti u dućanima ili začinskim shopovima.

Marko Miščević
 

Važno je jedino da si date malo vremena i odvažno krenete. Pile na belgijski s cikorijom uistinu je veliko iznenađenje - ocat kojim se podlijeva ne osjeti se u okusu, ali se postiglo da pile bude sočno i neobičnog okusa, s jedne strane slatko, a s druge malo gorkasto od cikorije.

Marko Miščević
 

Istočnjački načini zahtijevaju posebnu pažnju s temperaturom, pa kada napišemo da mora biti jača vatra, doista to i učinite: neka se ulje počne dimiti, u protivnom dobit ćete neku zgužvanu masu – jaka temperatura znači da ćemo dobiti i karamelizacije, a samim time će jelo biti i ukusnije.

Marko Miščević
 

Francuski klasik coq au vin prilagodili smo našem podneblju pa našem pivcu u vinu dimljena panceta daje štih Dalmacije, a slobodno možete dodati i malo ružmarina. Marokanska “peka”, odnosno tagine, može se zamijeniti dubljim loncem, ali pazite da povrće ne bude prekuhano – dobar je naputak da povrće stavljate i na početku i pred kraj kuhanja, dio će biti mekan, a dio malo al dente, pa smo tu osigurali da sve okuse zadovoljimo.

Marko Miščević
 

Kubanci, s druge strane, ne koriste previše soli, ali nju zamjenjuju dodatnim aromama, pa tu čili i kumin imaju važnu ulogu, kao i lagana “tranquillo” priprema. Nema vam druge, otisnite se na put pripreme kokoši i piletine kroz 80 ili više dana. 

Marko Miščević
 

Tagine od piletine (Maroko)

Marko Miščević
 

Pečena piletina s cikorijom (Belgija)

Marko Miščević
 

Pivac u cinu (Francuska)

Marko Miščević
 

Picadillo piletina & Moros y Cristianos (Kuba)

Marko Miščević
 

Teriyaki piletina (Japan)

Marko Miščević
 

Gong Bao piletina (Kina)

Marko Miščević
 

White cut chicken (Vijetnam)

Marko Miščević
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 01:15