StoryEditor
DOBRE IDEJE

(RECEPTI KOJE VRIJEDI ISPROBATI) JEDVA SMO DOČEKALI LIPANJ: Ovih sedam namirnica nikako ne biste trebali propustiti!

Jedva smo dočekali lipanj! Prvi pravi ljetni mjesec koji nam donosi obilje šarenog voća koje čekamo cijele godine, a mi vam donosimo RECEPTE koje vrijedi isprobati!

Krenule su prve breskve i guštanje u njima u moru dok se toćaju noge, iako će njihovo vrijeme tek doći. Konačno nam je stiglo vrijeme ručanja na terasi, pripremanja raznobojnih salata, ljetnih tjestenina, brzinskih večera koje se sklepaju od ostataka jučerašnjeg ručka samo da se ne trebamo grijati uz štednjak. Mi obožavamo ljeto, a posebno lipanj. Lipanj miriše na lipu i bazgu. Kiša se sad željno očekuje i čak joj se veselimo jer nam ta topla ljetna kiša također pruža malo zadovoljstvo (naravno, kad ne idemo upravo na važan sastanak ili neki dogovor). Kako bilo, u nastavku vam donosimo nekoliko namirnica koje zaista ne biste trebali propustiti i zbog kojih posebno volimo lipanj.

Marelice

U dobro promišljenu top listu sedam najpoželjnijih ljetnih namirnica, marelica je na prvom mjestu. Njezini pigmenti, karotenoidi, vrlo učinkoviti antioksidansi dobro pripremaju kožu za ultraljubičasta zračenja. Zamaman okus zrelih marelica i žarki pigmenti privlače nas da u njoj uživamo prije svega u svježem izdanju.

Sladoled od đumbira i marelice

Zamamna marelica
Marko Miščević

Sočna štrudla s marelicama

Neja Markičević / Hanza Media
 

Kasne jagode

Eton Mess

Neodoljivi desert u čaši

Ana Marija Bujić
 

Trešnje

Kolač s trešnjama i kukuruznim brašnom

Zagreb, 240517.
Mateja Domitrovic napravila je 4 jednostavna kolaca koji se umjesaju i peku u komadu i kao takvi serviraju.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Kolač s trešnjama bez jaja

 

Rabarara

Sok od bazge i rabarbare s mentom

Crumble od rabarbare i jagoda

 

Tikvice

Wok u staklenci

Zagreb, 260517.
Slavica Sagolj pripremila je i stilizirala lagana ljetna jela.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Punjene rolice od tikvica i sira

Zagreb, 170714.
Jela od raznih vrsta povrca. Punjena paprika, punjeni listovi kelja, punjene tikvice, zapecen i punjen luk i rajcica, punjena i zapecena endivija.sva jela pripremila je Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

*Cvjetovi tikvica punjeni mozzarelom i pršutom

Marko Miščević
 

Bob

Janjetina s bobom

Kozjak, 200515.
Imanje Bedalov.
Reportaza o bobu na imanju Bedalov.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Sipa s bobom

Kozjak, 200515.
Imanje Bedalov.
Reportaza o bobu na imanju Bedalov.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX
 

Mladi grašak

Pita od boba i graška

Marko Miščević

Špageti sa šparogama i graškom

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:51