OD RUČKA DO SLASTICE

Pite, salate, juhe, knedle i biskvit kolači, više od 25 jela koja u kolovozu ne propuštamo

 Berislava Picek/Cropix/
Donosimo više od 25 recepata za sezonska jela kojima se volimo vratiti svake godine, od doručka, preko ručka pa sve do deserata...
Donosimo više od 25 recepata za sezonska jela kojima se volimo vratiti svake godine, od doručka, preko ručka pa sve do deserata...

Zakoračili smo u kolovoz, još jedan mjesec u kojem na tanjur stavljamo omiljene ljetne plodove. Ovog mjeseca tako kuhamo jela u kojima na najljepši način slavimo patlidžane, rajčice, krastavce i papriku, a brze i jednostavne slastice pak pripremamo od šljiva, kupina i smokava. U nastavku donosimo čak 25 recepata koje ni ovog kolovoza ne želite propustiti.

PARMIGIANA I JOŠ POKOJI SLASNI ZALOGAJ S PATLIDŽANIMA

Patlidžane posebno volimo u klasičnoj parmigiani i gotovo je uvijek pripremamo prema receptu chefice Lidije Bastianich. Kada se pak zaželimo nešto jednostavnijih jela s patlidžanom, biramo brzi umak uz tjesteninu, a tu je i fina caponata te nezaobilazni hrskavci, ovog puta u formi prutića. Baš kao i tikvice, i patlidžane volimo puniti, a osim mljevenog mesa, sjajna je već i samo kombinacija rajčica i mozzarelle.

PARMIGIANA PO RECEPTU LIDIJE BASTIANICH

image
Istock/

UMAK OD PATLIDŽANA

image
Berislava Picek/Cropix/

CAPONATA S BAKALAROM​

image
Berislava Picek/Cropix/

HRSKAVI PRUTIĆI OD PATLIDŽANA

image
Berislava Picek/Cropix/

PUNJENI PATLIDŽANI

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

ŠTO JE LJETO BEZ RAJČICA?

Bez puno rasprave, rajčica je apsolutna kraljica ljeta. Ubacujemo je u gotovo svaki obrok, a posebno je volimo u toplim i hladnim salatama, kao dio bruschetta ili kakve dobre juhe. Osim toga, dodajemo je i najrazličitijim pitama, a najdraža nam je ipak ona u kojoj rajčica, uz kakav dobar sir, igra glavu ulogu, kao što je to slučaj s ludo dobrim doručkom kakav posebno obožavaju Španjolci.

HLADNA SALATA OD RAJČICA, SLANUTKA I TJESTENINE

image
Berislava Picek/Cropix

BRUSCHETTE BEZ KRUHA

image
Lidija Lončarić/

PITA OD RAJČICA I FETA SIRA

image
Marko Miscevic/Cropix

GAZPACHO OD RAJČICE (I KRASTAVACA I LUBENICE)

image
Luchezar

TOST S RAJČICAMA

image
Lidija Lončarić/

OBOŽAVAMO SALATE OD KRASTAVACA

Osim na salatu i u tzatziki umaku koji se odlično slažu uz gotovo svaki ručak, krastavce ovog ljeta ubacujemo i u juhu. Volimo je hladnu, a uz dodatak krumpira i tikvica možete je napraviti i u toploj varijanti pa poslužiti kao kompletan ručak.

HLADNA JUHA OD KRASTAVACA

image
Berislava Picek/Cropix/

POHANA PILETINA SA SALATOM OD KRASTAVACA

image
Berislava Picek/Cropix/

HRSKAVE ROLICE S UMAKOM OD KRASTAVACA

image
Berislava Picek/Cropix/

KREĆE SEZONA SMOKAVA

Svježim smokvama teško je odoljeti, ali baš kako smo pisali nedavno, u ovim je kombinacijama obožavamo. Zato ovog ljeta radimo sjajnu roladu i tiramisu, a ubacujemo je i u salatu te dodajemo pizzama i kruhu.

ROLADA SA SMOKVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix

TIRAMISU SA SMOKVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

SALATA SA SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

KRUH SA SMOKVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

SOČNE ŠLJIVE U OMILJENIM SLASTICAMA

Kada smo na tržnici uočili prve šljive, odmah smo znali kako ovih dana moramo napraviti i prve ovogodišnje knedle, a potom već isplanirali kako ostatak ubacujemo u sočan ljetni biskvit kolač. Osim knedli i kolača, ovog ljeta radimo i slatke lazanje, genijalan sladoled, a šljive ubacujemo čak i u slastan ručak.

KNEDLE SA ŠLJIVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix

PILETINA SA ŠLJIVAMA

image
Neja Markicevic/Cropix/

SOČAN KOLAČ SA ŠLJIVAMA

SLADOLED SA ŠLJIVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix

LAZANJE SA ŠLJIVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix

A TEK BRESKVE...

One primjerke koje ne pojedemo na plaži, ove godine ubacujemo u sočan kolač s malinama ili mentom, a kada na red dođe ručak, obavezne su grillane breskve u kombinaciji sa sirevima.

KOLAČ S MALINAMA I BRESKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

GRILLANE BRESKVE

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

PITA S BRESKVAMA I MENTOM

image
Neja Markicevic/Cropix

S KUPINAMA RADIMO ČUDA

Kada su u pitanju kupine, za vas smo pripremili dvije ultimativne slastice koje će oduševiti baš svakog tko ih proba. Recepte su s nama podijelile poznate domaće slastičarke i naša iskusna Slavica Šagolj, a detaljne upute potražite u nastavku. Sretno!

TORTA S KUPINAMA PO RECEPTU PETRE JELENIĆ

image
Berislava Picek/Cropix

KOLAČ OD KOKOSA I KUPINA PO RECEPTU ŽAKLINE TROSKOT

image
Berislava Picek/Cropix

JOGURT TORTA S KUPINAMA, MALINAMA I RIBIZLOM

image
Biljana Blivajs/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
13. kolovoz 2025 10:38