OD RUČKA DO SLASTICE

Pite, salate, juhe, knedle i biskvit kolači, više od 25 jela koja u kolovozu ne propuštamo

 Berislava Picek/Cropix/
Donosimo više od 25 recepata za sezonska jela kojima se volimo vratiti svake godine, od doručka, preko ručka pa sve do deserata...

Zakoračili smo u kolovoz, još jedan mjesec u kojem na tanjur stavljamo omiljene ljetne plodove. Ovog mjeseca tako kuhamo jela u kojima na najljepši način slavimo patlidžane, rajčice, krastavce i papriku, a brze i jednostavne slastice pak pripremamo od šljiva, kupina i smokava. U nastavku donosimo čak 25 recepata koje ni ovog kolovoza ne želite propustiti.

PARMIGIANA I JOŠ POKOJI SLASNI ZALOGAJ S PATLIDŽANIMA

Patlidžane posebno volimo u klasičnoj parmigiani i gotovo je uvijek pripremamo prema receptu chefice Lidije Bastianich. Kada se pak zaželimo nešto jednostavnijih jela s patlidžanom, biramo brzi umak uz tjesteninu, a tu je i fina caponata te nezaobilazni hrskavci, ovog puta u formi prutića. Baš kao i tikvice, i patlidžane volimo puniti, a osim mljevenog mesa, sjajna je već i samo kombinacija rajčica i mozzarelle.

PARMIGIANA PO RECEPTU LIDIJE BASTIANICH

image
Istock/

UMAK OD PATLIDŽANA

image
Berislava Picek/Cropix/

CAPONATA S BAKALAROM​

image
Berislava Picek/Cropix/

HRSKAVI PRUTIĆI OD PATLIDŽANA

image
Berislava Picek/Cropix/

PUNJENI PATLIDŽANI

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

ŠTO JE LJETO BEZ RAJČICA?

Bez puno rasprave, rajčica je apsolutna kraljica ljeta. Ubacujemo je u gotovo svaki obrok, a posebno je volimo u toplim i hladnim salatama, kao dio bruschetta ili kakve dobre juhe. Osim toga, dodajemo je i najrazličitijim pitama, a najdraža nam je ipak ona u kojoj rajčica, uz kakav dobar sir, igra glavu ulogu, kao što je to slučaj s ludo dobrim doručkom kakav posebno obožavaju Španjolci.

HLADNA SALATA OD RAJČICA, SLANUTKA I TJESTENINE

image
Berislava Picek/Cropix

BRUSCHETTE BEZ KRUHA

image
Lidija Lončarić/

PITA OD RAJČICA I FETA SIRA

image
Marko Miscevic/Cropix

GAZPACHO OD RAJČICE (I KRASTAVACA I LUBENICE)

image
Luchezar

TOST S RAJČICAMA

image
Lidija Lončarić/

OBOŽAVAMO SALATE OD KRASTAVACA

Osim na salatu i u tzatziki umaku koji se odlično slažu uz gotovo svaki ručak, krastavce ovog ljeta ubacujemo i u juhu. Volimo je hladnu, a uz dodatak krumpira i tikvica možete je napraviti i u toploj varijanti pa poslužiti kao kompletan ručak.

HLADNA JUHA OD KRASTAVACA

image
Berislava Picek/Cropix/

POHANA PILETINA SA SALATOM OD KRASTAVACA

image
Berislava Picek/Cropix/

HRSKAVE ROLICE S UMAKOM OD KRASTAVACA

image
Berislava Picek/Cropix/

KREĆE SEZONA SMOKAVA

Svježim smokvama teško je odoljeti, ali baš kako smo pisali nedavno, u ovim je kombinacijama obožavamo. Zato ovog ljeta radimo sjajnu roladu i tiramisu, a ubacujemo je i u salatu te dodajemo pizzama i kruhu.

ROLADA SA SMOKVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix

TIRAMISU SA SMOKVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

SALATA SA SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

KRUH SA SMOKVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

SOČNE ŠLJIVE U OMILJENIM SLASTICAMA

Kada smo na tržnici uočili prve šljive, odmah smo znali kako ovih dana moramo napraviti i prve ovogodišnje knedle, a potom već isplanirali kako ostatak ubacujemo u sočan ljetni biskvit kolač. Osim knedli i kolača, ovog ljeta radimo i slatke lazanje, genijalan sladoled, a šljive ubacujemo čak i u slastan ručak.

KNEDLE SA ŠLJIVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix

PILETINA SA ŠLJIVAMA

image
Neja Markicevic/Cropix/

SOČAN KOLAČ SA ŠLJIVAMA

SLADOLED SA ŠLJIVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix

LAZANJE SA ŠLJIVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix

A TEK BRESKVE...

One primjerke koje ne pojedemo na plaži, ove godine ubacujemo u sočan kolač s malinama ili mentom, a kada na red dođe ručak, obavezne su grillane breskve u kombinaciji sa sirevima.

KOLAČ S MALINAMA I BRESKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

GRILLANE BRESKVE

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

PITA S BRESKVAMA I MENTOM

image
Neja Markicevic/Cropix

S KUPINAMA RADIMO ČUDA

Kada su u pitanju kupine, za vas smo pripremili dvije ultimativne slastice koje će oduševiti baš svakog tko ih proba. Recepte su s nama podijelile poznate domaće slastičarke i naša iskusna Slavica Šagolj, a detaljne upute potražite u nastavku. Sretno!

TORTA S KUPINAMA PO RECEPTU PETRE JELENIĆ

image
Berislava Picek/Cropix

KOLAČ OD KOKOSA I KUPINA PO RECEPTU ŽAKLINE TROSKOT

image
Berislava Picek/Cropix

JOGURT TORTA S KUPINAMA, MALINAMA I RIBIZLOM

image
Biljana Blivajs/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:04