NAPRAVI SAM

Od peciva do umaka i džemova, ovu hranu obično kupujete, a jeftinija je kad je napravite sami

Ovi recepti pomoći će vam da kod kuće napravite još bolje verzije jela koja obično, bez previše razmišljanja, kupujete u supermarketu

Porast cijena koji nas prati već neko vrijeme, a zatim i uvođenje eura, s kojim se mnogi još uvijek ne snalaze najbolje, natjeralo nas je da još jednom prelistamo svoju virtualnu kuharicu i iz nje izvučemo najbolje recepte za jela koja često kupujemo, a zapravo su prilično jednostavna za pripremu i, još važnije, jeftinija kada ih napravimo kod kuće. Na našoj listi našli su se tako recepti za domaći kruh i peciva, tortilje, granolu, kikiriki maslac, majonezu, slatke i slane namazi, brzopotezne džemove, ukiseljeno povrće i druge, svakodnevne namirnice. Budući da je vikend idealno vrijeme za isprobati nove stvari, naše recepte testirati možete već danas. Potražite ih u nastavku.

ZAMIJESITE TIJESTO, ZBILJA NIJE TEŠKO

Ako smatrate da nemate dovoljno iskustva u kuhinji da biste sami ispekli kruh ili radili tijesto za pizzu, tu smo da vas razuvjerimo. Naime, priprema dizanog tijesta uopće ne mora biti komplicirana, a i treba vam tek nekoliko sastojaka. Od brašna, vode i kvasca možete napraviti čuda zbog kojih biste uskoro mogli zaboraviti na pekarnice. Kruh koji se ne mijesi, primjerice, uvijek je dobra ideja za početnike. Jednostavno ubacite sve sastojke u zdjelu, promiješajte, pustite da se diže u hladnjaku preko noći ili još kraće na sobnoj temperaturi i ubacite u pećnicu. Kruh će dobro ispasti i u klasičnom kalupu, no ako ga pečete u gusanoj ili vatrostalnoj posudi s poklopcem bit će još bolji. Unutrašnjost će ostati lijepo mekana, a zadnjih 20-ak minuta otklopite ga kako bi poprimio hrskavu koricu

BABIN KRUH PO RECEPTU EKIPE IZ BREAD CLUBA

image
Marko Miščević/Cropix

Želite li se ipak malo više pozabaviti pripremom kruha, razmislite i tome da baznom tijestu dodate sjemenke ili, uz bijelo, upotrijebite i drugo brašno. Dobra opcija za početnike uvijek su integralno i kukuruzno. U slučaju da, pak, u potpunosti želite izbjeći dizanje tijesta, razmislite o pripremi kruha bez kvasca. Recept ostavljamo u nastavku.

KRUH BEZ DIZANJA PO RECEPTU SANDRE RONČEVIĆ

image
Vedran Peteh/Cropix

Na isti način na koji ćete zamijesiti tijesto za klasični kruh, to možete učiniti i s tijestom za peciva ili pizzu. Tijestu za pecivo, primjerice, kiflice, dodati možete jaje (ili samo žumanjak) i ulje ili maslac koji će ga učiniti mekšima, dok tijestu za pizzu neće biti potrebno baš ništa, već samo malo više vode kako bi bilo mekše i kako bi se lakše oblikovalo. Na kraju, kada ga ostavljate da odmara, premažite ga maslinovim uljem i gledajte čaroliju kako se događa.

RECEPT ZA SENDVIČ PECIVO

image
Lidija Lončarić

RECEPT ZA KIFLICE

image
Lidija Lončarić

KAKO NAPRAVITI PIZZU KOD KUĆE

image
Neja Markicevic/Cropix

Kad govorimo o tijestu, dobra opcija bit će i domaće tortilje. U pitanju je tijesto priprema kojeg ne oduzima previše vremena i koje nije potrebno dizati, a bit će daleko bolja opcija od kupovnih.

RECEPT ZA KUKURUZNE TORTILJE

image
Marko Miščević/Cropix

DORUČAK KOJI STE NAPRAVILI SAMI

Volite li se za doručak počastiti zdjelicom dobrih pahuljica, idući put kada za novom kutijom posegnete na policama supermarketa, zaustavite se i sjetite da odličnu varijantu možete napraviti kod kuće. Granola je iznimno jednostavna za pripremu, trebaju vam tek zobene pahuljice i dodaci kao što su med i javorov sirup, orašasti plodovi, a kombinaciji na kraju možete dodati i kockice tamne čokolade. Granolu u dobro zatvorenoj posudi možete držati i do nekoliko mjeseci te je koristiti po potrebi.

RECEPT ZA GRANOLU

image
Lidija Lončarić

JOŠ BOLJI NAMAZI

Kada su u pitanju namazi, postoji čitav niz onih koje možete napraviti kod kuće. Primjerice, za dobar kikiriki maslac trebat će vam doslovno jedna namirnica - kikiriki - blender i 20-ak minuta vremena. Na isti način možete napraviti i maslac od lješnjaka ili badema, a zatim u kombinaciju ubaciti i dodatke po želji. Zasladiti ga možete javorovim sirupom, a u slučaju da želite napraviti dobar, zdraviji čokoladni namaz, lješnjacima dodajte i koju datulju te kakao u prahu.

KAKO NAPRAVITI ORAŠASTI MASLAC, PLUS RECEPTI ZA PREDOBRE SLASTICE

image
Magone/Getty Images/istockphoto

ČOKOLADNI NAMAZ S LJEŠNJACIMA PO RECEPTU ANA-MARIJE BUJIĆ

image
Ana-Marija Bujić

Osim čokoladnog, napraviti možete i karamel namaz. Trebat će vam samo šećer, maslac i slatko vrhnje. Obavezno dodajte i sol, a kombinaciji možete dodati i malo vanilije za još bogatiji okus. Također, osim klasičnog karamel namaza, napraviti možete i zdraviju varijantu karamele za koju će vam trebati javorov sirup, kokosovo mlijeko, maslac od kikirikija, vanilija i sol. Jednom kad je napravite, iskoristiti je možete za predobre domaće karamele.

KARAMEL NAMAZ

KARAMELE S KIKIRIKI MASLACEM I ČOKOLADOM

image
Lidija Lončarić

Dobar primjer tvrdnje da su domaće napravljeni namazi uglavnom bolji od kupovnih je i humus. Još nismo pronašli kupovni koji bi se mogao mjeriti s onim koji napravimo sami, a priprema je toliko jednostavna i brza da vam neće oduzeti više od 20-ak minuta vremena, zajedno s pranjem suđa.

Guacamole umak od avokada također možete napraviti sami od tek nekoliko sastojaka kao što su limunov sok, sol, papar i, naravno, dovoljno zreli avokado, a dobra ideja bit će i domaći sirni namaz. Napravite ga tako da u blender ubacite svježi sir, sol i papar, druge dodatke po želji (crvena mljevena paprika, čili...), a na kraju u kremasti namaz možete umiješati i sitno sjeckani mladi luk, papriku ili šunku.

RECEPT ZA GUACAMOLE

image
Mario Kucera

KAKO NAPRAVITI NAJBOLJI HUMUS

image
Rudisill/Getty Images

BRZOPOTEZNI DŽEMOVI

Kada radite kolač ili jednostavno na kruh želite namazati dobar džem, a teglica omiljenog već je pri kraju, napraviti možete brzopotezni džem kod kuće. U posudu debljeg dna jednostavno ubacite voće po želji koje ste najprije oprali i očistili, dodajte zaslađivač po želji i malo limunova soka i kuhajte oko pola sata ili dok ne dobijete gusti voćni umak. Po želji kuhajte dok tekućina u potpunosti ne nestane, a zatim ga spremite u teglice, ohladite pa stavite u hladnjak. Iako će ovakav džem imati kraći rok trajanja i bilo bi dobro pojesti ga u nekoliko dana, može biti daleko ukusniji i zdraviji od kupovnih varijanti. Na ovaj smo način već radili brzi džem od jagoda, marelica i šljiva.

image
Pinkybird/Getty Images

UMACI

Umjesto kupovine umaka od rajčice koji ćete koristiti kao podlogu za pizzu ili kao bazu za druge umake, napraviti ga možete sami. Treba vam samo konzerva pelata, dva režnja češnjaka, malo soli i šećera i začini po želji. Na malo ulja pirjajte protisnuti češnjak, dodajte šećer i začine, a zatim i pelate. Kuhajte 20-ak minuta, gnječilicom za pire krumpir usitnite pelate i dodatno začinite po želji. Obavezno isprobajte kako biste znali jeste li izbalansirali okuse, ohladite i spremite u teglicu pa držite u hladnjaku nekoliko dana. Napraviti možete i veće količine ovog umaka pa ga spremiti u vrećice za zamrzavanje i vaditi po potrebi. Osim umaka od rajčice, sami možete napraviti i pesto. Provjerene recepte vam ostavljamo u nastavku.

PESTO OD MIŠANCE

image
Berislava Picek/Cropix

PESTO OD BROKULE

image
Berislava Picek/Cropix

PESTO GENOVESE

image
Ante Cizmic/Cropix

MAJONEZA IZ BLENDERA

Jedan od najpopularnijih dodataka sendvičima i salatama svakako je i majoneza. Iako vjerujemo kako dobro znate da je možete napraviti kod kuće, podsjećamo vas da priprema može biti još jednostavnija. Naime, nakon što smo se okušali u pripremi majoneze iz blendera, zaključili smo kako kupovina ovog umaka u supermarketima jednostavno više nema smisla. Najbolje od svega, uvijek je možemo prilagoditi vlastitim potrebama i ukusu pa smo je tako nedavno radili s kaparima, a drugom prilikom s medom i senfom. U obje je situacije nestala u trenu!

Svakako vrijedi spomenuti i kako domaća majoneza u hladnjaku može stajati tek dva do pet dana pa, kada je radite, unaprijed razmišljajte o količinama.

Za majonezu s kaparima iz blendera trebat će vam:

2 jaja

1 žlica senfa

2 žlice octa ili limunovog soka

prstohvat soli

2 žlice kapara

1 žlica tekućine od kapara

1 žličica meda

370 ml suncokretova ulja

Priprema:

Majonezu napravite tako da u blender stavite sirova jaja, senf, limunov sok, sol, kapare i tekućinu od kapara, žličicu meda i 70 ml suncokretova ulja. Blendajte dok ne dobijete kremu, oko 1 minutu, a zatim u tankom mlazu dodajte ostatak ulja. Budite strpljivi i ulje dodajte polako. Povremeno stanite s blendanjem, provjerite okus i popravite ga po potrebi. Kada ste potrošili ulje, stanite s blendanjem. Majonezu spremite u hladnjak do korištenja. Tako pripremljena majoneza može stajati u hladnjaku 3-5 dana.

BRZO UKISELJENO POVRĆE

Ukiseljeno povrće obožavamo i dodajemo ga gotovo svakom jelu koje pripremamo, a osim kiselih krastavaca, koje radimo samo u sezoni, a kad ponestane kupujemo u supermarketu, većinu radimo sami. Burgeri bez brzo ukiseljenog luka za nas više nikada neće biti isti, a na isti način, s mješavinom octa, meda i vode ukiseliti možete i čili papričice, pa čak i bobičasto voće kao što su, primjerice, borovnice. Jelima daju potpuno novu dimenziju.

RECEPT ZA BRZO UKISELJENO POVRĆE (I VOĆE)

image
Marko Miščević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:55