FEEL GOOD

Uspori i uživaj! Donosimo hedonistički vodič što slušati, jesti, piti, gledati i gdje ići

Dopustite si usporavanje, ubacivanje u nižu brzinu i uživanje u dobrim stvarima u životu, ima ih, a ovo su neke od njih

Prvi tjedan studenog polako ide svom kraju. Iako nas je dočekao s oblacima i kišom ne postoji niti jedan dobar razlog da u svom danu ne pronađete nešto lijepo. Donosimo vam hedonistički vodič za disanje punim plućima, ubacivanje u nižu brzinu uz pratnju dobre hrane, pića, glazbe, knjiga i televizijskih serija.

Što slušati?

Za početak treba nam neka glazbena kulisa koja bi mogla dočarati to lijepo usporavanje koje prečesto zaboravimo. Nedavno je Aleksandar Dragaš otkrio pravu poslasticu za sve one koji cijene ‘staromodnu‘ vještinu pisanja i skladanja čvrstih, pamtljivih rock i pop-pjesama s daškom americane - Kensington Lima. Ako ih još niste poslušali dajte im priliku, Dragaša su oduševili, a mogli bi i vas ako vam je do lijepe i pomalo nostalgične glazbene pozadine.

image
Kensington Lima/

"Southbound", koji krasi fotografija Feđe Klarića iz 1981. godine na kojoj se mladi par ljubi na kišom okupanoj splitskoj rivi, doslovno bi me iz ovih stopa, da nemam obaveza zbog kojih moram ostati u Zagrebu, nagnao da sjednem u auto i potegnem do Splita; ne slušajući putem ništa osim ovog magičnog albuma, idealnog za lagano krstarenje autocestom unatoč podivljalim cijenama goriva. Pritom bih sebe propitivao na koga me u ovoj ili onoj pjesmi podsjećaju Kensington Lima, a najzgodnije je da takve usporedbe nisu svedene na imitaciju jer koliko god Radić asocirao na McCartneyja, Lennona i Harrisona, Toma Pettyja, Garyja Lourisa, Robbieja Robertsona, Briana Wilsona, Davida Gilmoura, Eltona Johna ili Jeffa Lynnea, toliko je jasno da je posrijedi samosvojan i fascinantan autor."

Što kuhati?

Promislimo o okusima. Lijeno raspoloženje nalaže i uživanje u hrani za utjehu, nešto kao toploj riži na mlijeku ili dugo krčkanim gulašima u staroj gusenoj teći.

Krenimo redom - riža na mlijeku. Svakako joj ne treba olako pristupati, a ovog vikenda trebali biste isprobati kombinaciju s kruškom, medom i lješnjacima. Donosimo još jednu varijantu, a to je riža na mlijeku s pečenim šljivama i cijela kuhinja će vam zamirisati po pečenom voću i klinčiću. Po ovom receptu u šljive treba dodati malo crnog vina, ali svakako i sebi natočite čašu vina. Što kažete na frankovku? Možda ćete u prvi mah zakolutati očima na spomen frankovke. Većinom je ona bila na glasu kao bazično vino ili miješano s drugim sortama, obično u jeftinijim blendovima. Danas je stigma narodskog vina namijenjenog jeftinim pakiranjima s najnižih polica supermarketa skinuta i frankovka je danas i tamo cijenjen izbor, a više o tome pročitajte u članku Saše Špiranca i dopunite svoje kućne zalihe vinom.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Uz dobar crnjak godi i kockica (ma šta kockica!) - cijelo pakiranje čokolade, a naša preporuka su noviteti čokolatijera Stiva Kahline i Sanje Vladović, certificirane kušačice i sutkinje za čokoladu. Posljednja serija njihovih čokolada posvećena je Indoneziji, a naš osobni favorit su dvije vrste Gianduja čokolade izrađene s pastom od pijemontskih lješnjaka.

image
Taman Chocolate/

Na vječno pitanje što kuhati za ručak, donosimo odgovor, ali za onaj nedjeljni. Što kažete na gulaš od jelena s raviolima punjenim marmeladom od brusnica? Isprobali smo taj slastan gulaš, a pripremili smo ga s Pantelijom Pekićem zvanim Pane i Zoranom Šimunićem Šimom. Držite se recepta kao pijan plota i rezultat bi trebao biti uspješan.

image
Biljana Blivajs/Cropix/

Jedan od naših najdražih recepta je onaj Nastasje Chiare Petrić za sporo kuhana juneća rebra. Naravno, najbolji rezultat dobit ćete ako sve to krčkate u posudi od gusa ili lijevanog željeza. Iako se teže održavaju, mnogi se kunu da upravo s dugogodišnjim korištenjem jela iz takvih posuda postaju sve bolja.

image
Nastasja Petrić Instagram /

Za desert uvijek je dobra ideja tiramisu, a ovog tjedna postoji posebna prilika za to. Naime, otac tiramisua, kako Talijani nazivaju Ada Campeola, preminuo je 31. listopada, kako prenose talijanski mediji. Campeol je, bio vlasnk Le Beccharie, restorana u Trevisu gdje su popularni desert, kako se vjeruje, izmislili njegova supruga Alba i chef kuhinje Roberto Linguanotto. Njemu u čast napravite tiramisu.

image
Natalia Fedorova/

Što gledati?

Omamljeni od vina i mirisa ručka u nastajanju možete se baciti na neki od Netflixovih dragulja koje ćete pogledati u dahu.Tomislav Novak je u svom tekstu istaknuo specijal američkog stand-up giganta Dave Chappellea koji je 72 minute ispunio bezobraznim "tongue in cheek" humorom, promišljanjem cancel kulture i obračunima sa svim vrstama rasizma. Netflix ima još jedan globalni hit - nakon "Squid gamea" i serije "You" sad se po gledanosti prema vrhu penje i miniserija Maid, a kritičar Jutarnjeg Jurica Pavičić oduševljen je serijom. Riječ je o adaptaciji bestselera New York Timesa koji je napisala Stephanie Land, a autorica serije je Molly Smith Metzler. Radnja prati Aleksandru Russell (glumi je Margaret Qualley), 25- godišnju majku koja živi u prikolici s dvogodišnjom kćeri i mužem zlostavljačem, a prolazi pravi pakao siromaštva i zlostavljanja dok pokušava pobjeći od muža. Ako još niste svakako dajte priliku seriji Prizori iz bračnog života koja se prikazuje na platformi HBO GO. Rijetko koja ljubavna drama je izazvala toliko rasprava oko svog kraja ali i općenite pozornosti kao ova američka adaptacija istoimene švedske serije Ingmara Bergmana iz 1973. godine. Pisalo se tome kako se zbog serije povećao broj razvoda u svijetu, a radnja prati bračni par (fantastični Oscar Isaacs i Jessica Chastain) koji je pred rastankom. Koliko je stvarno dobra zabilježio je i naš kritičar Jurica Pavičić. Što nam je o seriji u ekskluzivnom intervjuu rekao sam autor pročitajte ovdje, a polemiku o kraju zabilježila je i urednica Svijeta kulture Pavica Knezović Belan.

Što čitati?

Ako postoji pisac kojeg svi u ovom trenutku čitaju, onda je to Annie Ernaux; stoji u tekstu Tanje Tolić. Knjigu "Godine" koju je ove godine izdao Ocean more pokušavala je napisati dvadeset godina. Uspijeva joj praktički na pragu sedamdesetih, kad napokon daje ime novom doživljaju vremena "u kojem se sadašnjost i prošlost preslojavaju bez miješanja, u kojem joj se čini da se letimice vraća u sve prijašnje oblike svog bića". Sve o njezinom opusu pročitajte u Tanjinom tekstu, a inspiraciju za šoping listu na ovogodišnjem Interliberu potražite ovdje.

image
Ocean More/

Gdje ići?

Obično su događaji koji se realiziraju u posljednji čas i najbolji. Ako ste u Zagrebu, Sutra biste tako mogli svratiti do Pupitresa gdje se održava tematska večer Vino & sir. Plan je sljedeći kuša se pet sireva, šest vrhunskih vina po odabiru sommelierke Jelene Šimić, a radionica je edukativnog i naravno, hedonističkog karaktera. Cijena je 350 kuna po osobi, a sve detaljnije informacije potražite ovdje.

image
Marko Todorov/

Zagreb je u posljednjih nekoliko mjeseci postao bogatiji za nekoliko više nego zanimljivih restorana, a veliki su hit i brunch barovi. U Rijeci je dobra ideja otići u Conca d´Oro o kojoj smo svojevremeno pisali. Cijene su vrlo prijateljske, a hrana i atmosfera vrlo dobre. Za Dalmatince stiže jedna zadarska preporuka, radi se o Trattoriji Mediteraneo gdje biste isto trebali dobro jesti za nevelike novce, sve o tome pročitajte u osvrtu Nede Batinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:18