FEEL GOOD

Kako preživjeti prvi tjedan nakon godišnjeg u gradu? Donosimo vodič što slušati, jesti i gledati

Povratak u ustaljenu rutinu ne mora biti dosadan. Iskoristite kasno ljeto, uživajte u dobroj hrani i ne zaboravite se smijati

Treći ponedjeljak u kolovozu za mnoge je označio kraj godišnjeg odmora i početak novih radnih obaveza. Ipak, u svakom danu može se pronaći nešto lijepo čak i ako niste na korak do morskih valova. Donosimo vam hedonistički vodič, kako preživjeti povratak u grad i uživati punim plućima uz pratnju dobre hrane i pića.

Ponedjeljak - Pizza & movie night

Nakon provedenog godišnjeg odmora, vjerojatno vas je zatekla sva sila odjeće koju treba oprati, stan koji treba dovesti u red i planovi za tjedne obaveze i obroke. Nakon što ste odradili kućno čišćenje, čestitajte si čašom (ili bocom) dobrog vina. Ne mora to biti ništa skupo, a za kupovinu će vam poslužiti vodič našeg suradnika Saše Špiranca koji sugerira najbolja vina koja možete kupiti do 40 kuna (istakao je i najgora pa ih zaobilazite u širokom luku).

Nakon toga, možete naručiti pizzu jer tko je raspoložen za kuhanje nakon prvog radnog dana i ljetne žege? Ako živite u Zagrebu, pizzeria Basta ima dobre pizze (provjereno za vrijeme mnogobrojnih druženja uz pizzu i filmove). Osobni favoriti su salami verde s pestom žutim rajčicama, mozzarellom, buđolom i pistacijama i vrlo jednostavna buffalina što je kombinacija mozzarelle di buffalla sa cherry rajčicama. Uz Bastu, preporučujemo i pizzeriju Duksa, a osobni favorit nam je "Na ovu Dado otkida" s gorgonzolom i pancetom.

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix

E sad, dok pizza stiže imate dovoljno vremena za odabrati što gledati. Za oni koji vole filmske klasike, Netflix nudi dragulj iz 70ih godina prošlog stoljeća. Krimić Claudea Sauteta "Max i lopovi" preporučio je filmski kritičar Nenad Polimac u čijem tekstu možete doznati zanimljivosti o spomenutom klasiku. Osim toga, prava je šteta propustiti dokumentarac o genijalnoj urednici talijanskog Voguea koji je jedan od najutjecajnijih ženskih magazina u posljednjih 25 godina.

Utorak - večera u kvartu

Ako koji slučajem živite u zapadnom dijelu Zagreba, onda se možete prošetati do relativno nedavno otvorenog streetfood lokala Tori Vida Nikolića. Tori vrijedi puta čak i ako trebate sjesti u auto i dovesti se u Špansko, ali uz obaveznu prethodnu rezervaciju. Teško je izdvojiti favorite, ali dan dan noodlesi i pad thai su jako dobri. Dobro je znati da i dostavljaju pa možete naručiti večeru preko Wolta.

image
Tori Facebook Page/

Srijeda - kućno kuhanje i preslušavanje albuma

Sredinom tjedna najavljuje se snižavanje temperatura iako kiše još uvijek nema na vidiku. Ljetnu večer možete provesti uz kuhanje šalše, okupljanje dragih ljudi i preslušavanje dosad neobjavljenog Princeovog albuma "Welcome 2 America" za koji Aleksandar Dragaš tvrdi kako je ne samo najimpresivniji komad glazbe koji je Prince, koliko nam je zasad poznato, snimio u dvadesetak godina prije prerane i tragične smrti nego i potencijalni klasik u cijelom njegovom opusu. Iz više razloga. Za kućno kuhanje salse trebat će vam dobar vodič pa vam donosimo sve na jednom mjestu. Ako nemate vremena za dugotrajno krčkanje, a još uvijek vam se sviđa ideja slušanja dobre glazbe uz paštu i šalšu tu je recept Nenina brza šalša i Nastasjin za šalšu iz pećnice.

image
Marko Miscevic/

Četvrtak - Počastite se čajem

U zagrebačkim Gajnicama piju se spektakularni čajevi. Bez pretjerivanja - spektakularni. Iako vam se može učiniti smiješnim i paradoksalnim piti čaj za vrućih ljetnih dana, čaj je divno piće koje će vam najbolje predočiti Alex Wang u svojoj Jing Yuan Tea House smještenoj u Ilici 107. Uzmite trenutak za sebe, upoznajte kulturu čaja i ako još niste, pravo je vrijeme da promijenite percepciju o čaju koji itekako nadilazi puko poimanje šalice s vrućom vodom.

image
Tomislav Kristo/Cropix/

Petak - Romantična večer uz sir i vino

Znate li zašto su vino i sir par iz snova? Prije svega, više zbog sira nego zbog vina jer sir je taj koji svojim svojstvima dodatno obogaćuje okus vina. Vino voli sol, a sirevi su uglavnom slani. Zatim, vino se često ljubi s masnoćom kakvu posjeduju sirevi. I, na kraju, u sirevima ima dosta umami okusa koji također pojačava doživljaj vina. Slanost sira čini vina manje oporim i taničnim, pojačava dojam slasti i omekšava ih, a masnoća sira daje ravnotežu vinskim kiselinama, pojačava dojam svježine i voćnosti te čini okus vina bogatijim. Ako vremenska prognoza bude naklonjena mogli biste otići u prirodu pa uz jezero ili rijeku otvoriti bocu vina i zameziti uz malo sira, a sve detalje možete pronaći u našem vodiču sparivanja sireva i vina. Osim toga imamo savršen recept za sendvič peciva koji nije kompliciran, a peciva su praktična za ponijeti u prirodu. Što se tiče vina, predlažemo da se vodite preporukama našeg stručnjaka Saše Špiranca. Jedan od njegovih tekstova svakako je tematike o spektakularnim vinima koje nas mogu odvesti na putovanje iz snova u doba korone. Pola godine kasnije ipak je nešto lakše putovati no što je to bio slučaj početkom godine, ali ako trenutno niste u mogućnosti putovati lijepo je i maštati uz dragu osobu i dobru bocu vina. Za sir je uvijek nepogrešiv izbor Veli Jože istarske Mljekare Latus.

Subota - Ručak u gradu

Nakon obavljene jutarnje nabavke na placu i ispijene kavice na Dolcu dobro će doći rani ručak u gradu. Dobra ideja može biti Ficlek. Šarmantna mala gostionica smještena u Ulici Pod zidom koja se bazira na domaćoj zagrebačkoj kuhinji. Jedan je od rijetkih mjesta u gradu gdje možete naručiti špricer, malinovac ili škropec. Probali smo gotovo sve s njihovog menija, ali budući da je kasno ljetno možda je šteta propustiti punjene paprike s pire krumpirom. Dobra im je grah ili krumpir salata s pohanim pilećim otkoštenim batakom zabatkom, a za kraj ostavite mjesta za knedle s voćem. Kasnije možete prošetati do zagrebačke špice ili si priuštiti dugo željeni popodnevni odmor iza ručka.

image
Ficlek Facebook Page/

Nedjelja - Penjanje na Kalnik

Za penjanje na Kalnik ne trebate imati odrađen polumaraton ili ustaljen raspored svakodnevnih treninga. Uspon nije opak i Kalnik time nije ništa manje nezanimljiv. Ondje se naime dobro jede pa se na planinu smještenu između Varaždina i Križevaca svakako vrijedi popeti. Planinari, šetači, biciklisti, slobodni penjači, paraglideri, avanturisti, ljubitelji prirode koji su česti posjetitelji Kalnika dobro su upoznati s pomalo sentimentalnom kalničkom kuhinjom koju malo gdje možete kušati. Vrijedne domaćice planinarskog doma na Kalniku predstavile su svoja jela i u Kalničkoj kuharici.

image
Marko Miscevic/
image
Marko Miscevic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:00